Golemi korak naprijed: U bjelovarsku rađaonicu napokon stigla epiduralna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarska ginekologija u posljednje vrijeme proživljava pravu renesansu. Novosti je mnogo, no ona koja ponajviše znači ulazak u novu eru je mogućnost poroda uz epiduralnu analgeziju. Nemogućnost izbora gotovo pa do jučer je bila jezičac na vagi koje je mnoge rodilje naveo da svoje dijete odluče roditi ondje gdje mogu dobiti popularnu epiduralnu. Sada, uz dobru opremu, izvrsne primalje i liječnike, Bjelovar zasigurno postaje mjesto gdje će se rađati više beba.

– Posebno sam ponosan na uvođenje epiduralne analgezije u svrhu bezbolnog porođaja. To mi je već duže vrijeme velika želje jer je ona u modernom porodništvu neizbježna. Moram iskoristiti priliku da se zahvalim voditelju Odjela anesteziologije doktoru Igoru Žigmanu, ali i svim kolegama anesteziolozima što su prepoznali potrebu i uložili ogromnu energiju kako bi ideje proveli u djela. Za sada je to možda i najveća promjena. Neprocjenjivi je benefit epiduralne analgezije u vođenju poroda kod recimo žene koja prvi put rađa, a pogotovo ako rađa veće dijete. Do sada smo imali 15-ak poroda s epidularlnom, a iskustva su samo pozitivna – otkriva doktor Goran Pavlović, v.d. voditelja Odjela za ginekologiju i opstetriciju.

No ovo nije jedina dobra vijesti s bjelovarske ginekologije. Naime, na odjelu rodilišta su sve sobe opremljene TV prijemnicima i to, pojašnjava doktor Pavlović, zahvaljujući Dječjem vrtiću Osmijeh i roditeljima koji su odlučili sudjelovati u prikupljanju sredstava. Nastavlja kako je tvrtka Alsiko donirala aparat za beskontaktno mjerenje temperature i provjere poštivanja mjera zaštite koji je postavljen na ulaz, a koji je izrazito koristan u zimskim mjesecima zbog zaštite novorođenčadi, rodilja, trudnica i pacijentica na ginekologiji. Isto tako, nedavno je stigla i donacija dva skupocjena CTG uređaja za rađaonicu koji su uvelike olakšali svakodnevni rad.

– Kroz mjesec dana na Odjelu ćemo formirati sobu za edukaciju o dojenju rodilja. Također, soba će poslužiti za zbližavanje oba roditelja s novorođenčetom. Svakako, cilj je majkama olakšati snalaženje u novoj ulozi. Soba će biti namještena na način da se svi osjećaju kao kod kuće. Kroz mjesec dana ćemo organizirati i edukaciju sestara i primalja kako bi bile u toku s najnovijim spoznajama oko dojenja – najavljuje naš sugovornik ne skrivajući kako su posljednji mjeseci na ovom Odjelu bili itekako intenzivni ne bi se sve ove velike promjene uvele u što kraćem vremenskom periodu.

-Imam osjećaj da ovih par mjeseci traje jako dugo jer se dogodilo puno toga. Imam puno ideja i volje za njihovu provedbu. Prije sam smatrao da je jako bitno imati vrhunsku opremu, što naravno i je bitno, ali što više radim s ljudima, dobivam dojam da je najbitnije ulagati u edukaciju i poboljšanje odnosa osoblja prema pacijenticama. Primarno mi je fokus na tome. Obožavam svoj posao, a misao vodilja mi je da svojoj kćeri, jednog dana kad joj zatreba usluge rađaonice, rodilišta ili odjela ginekologije, mogu s ponosom reći da je u Bjelovaru sigurna i da će dobiti najbolju uslugu. Uvjeren sam da je to jedini ispravni način rada, a to se može postići samo ako se radi srcem – naglašava doktor Pavlović ističući kako ništa od toga ne bi bilo moguće bez jake podrške cjelokupnog osoblja.

– Svi su zaista otvoreni za sve prijedloge i ideje što mi olakšava njihovu realizaciju. Glavna sestra, primalje, sestre, svi liječnici, svi radimo skupa i mislim da se to osjeti. Jako mi je bitno da svi na posao dolaze i odlaze s posla zadovoljni što osjete i pacijentice. Također, na Odjel smo u par mjeseci primili jednu prvostupnicu primaljstva, tri primalje i jednu sestru koje su izrazito važne jer dosta sestara ginekologije i rodilišta, kao i primalja iz rađaonice odlazi u mirovinu – zaključuje naš sugovornik napominjući kako je za svaku promjenu, pa i onu najmanju, potrebno uložiti puno energije, vremena i volje, ali i kako to nije razlog da se ne ide naprijed.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!