Hrebak: Uz europski novac obnovit ćemo stari zatvor, Sokolanu, zgradu u Frajtićevoj, etno muzej u Trojstvu…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Grad Bjelovar i susjedne općine Veliko Trojstvo, Štefanje, Rovišće i Kapela iz Integriranog teritorijalnog programa (ITU mehanizam) Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije stekli su pravo na financijsku omotnicu od 22 milijuna eura, pri čemu se na Bjelovar odnosi 70, a na općine 30 posto toga iznosa.

Pravo na sredstva iz ITU mehanizma ostvaruju 22 hrvatska grada, a Grad Bjelovar jedan je od tek tri grada koji već sada imaju pripremljenu dokumentaciju. Računajući i projekte općina, riječ je o 14 prioritetnih projekata, pri čemu je gradonačelnik Hrebak istaknuo obnovu zgrade starog zatvora u centru grada, zaštićenog kulturnog dobra čija je obnova zahtjevna, a ne može se prijaviti na druge natječaje, kao i revitalizaciju i opremanje zgrade za potrebe studentskog doma.

14 prioritetnih projekata

Gradonačelnik Hrebak kao prioritetne projekte naveo je revitalizaciju zgrade starog zatvora, digitalno-inovacijski centar, Poslovni inkubator Jabučeta u općini Kapela, Razvojni centar Rovišće, uređenje i opremanje društvenog doma u Narti, pješačko-biciklističku stazu s oborinskom odvodnjom u Gornjim Plavnicama, revitalizaciju i opremanje studentskog doma, revitalizaciju zgrade u Frajtićevoj ulici za potrebe udruga koje rade s ugroženim skupinama, revitalizaciju Sokolane, Terme Bjelovar, projekt Integriranim razvojem do kvalitetnijih javnih usluga, sportski centar u Gudovcu, uređenje i obnova dječjih igrališta u gradu i općinama te revitalizaciju etnografskog muzeja i etno parka kroz digitalizaciju kulturne baštine u Velikom Trojstvu.

Napomenuo je i da postoji mogućnost da se neki od projekata realiziraju kroz druge programe pa će se lista osvježiti.
„Suština priče je da je ITU mehanizam namijenjen za realizaciju projekata za koje Grad Bjelovar procijeni da su jako važni i zato nam je jako dragocjen. Sve ono što nećemo moći financirati iz drugih izvora, moći ćemo financirati iz ITU mehanizma”, pojasnio je gradonačelnik Hrebak dodavši da je riječ o velikoj financijskoj injekciji te da zahvaljujući visokoj fazi pripremljenosti projekata vjeruje kako će kompletan iznos iskoristiti tijekom sljedeće četiri godine.

„Grad Bjelovar u ovom trenutku ima pripremljenu dokumentaciju za investicije vrijedne 1,2 milijarde kuna. Očekujem da ćemo putem ITU mehanizma, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i svih ostalih izvora financiranja koji su nam na raspolaganju uspjeti realizirati 80 posto tih projekata tijekom sljedeće četiri godine. Jednako tako, očekujemo da će učešće Grada Bjelovara u tomu biti 250 milijuna kuna”, pojasnio je Hrebak.

Kako bi se realizirali projekti iz ITU mehanizma, Grad Bjelovar osnovao je Upravni odjel za provedbu ITU mehanizma čija je pročelnica Andreja Posarić detaljnije objasnila način na koji ITU mehanizam funkcionira.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!