Pripremite kovanice: Otkrivamo koliko ćemo plaćati parking u Bjelovaru u novoj godini

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nova godina hrvatskim građanima donosi oproštaj od kune i dolazak eura. U trgovinama ćemo još puna dva tjedna u 2023. godini moći plaćati i jednom i drugom valutom kako bismo lakše prebrodili period tranzicije, no postoje mjesta gdje to neće biti moguće. Riječ je o automatima za parking. Naime, prema zakonskim odredbama automati za naplatu parkinga su izuzeti iz obveze istovremenog prihvaćanja obje valute. Također, na parkirališnim kartama nećete pronaći dvojno iskazivanje cijena, baš kao što dvojnog iskazivanja cijena nema na ekranima automata. Ipak, dvojna cijena je prikazana na samoljepivoj naljepnici svakog automata kako bi se građani što lakše orijentirali.

-S prijelazom na prihvata euro kovanica na automatima za parking u Bjelovaru krenut će se od 9. siječnja te će nakon toga neki automati prihvaćati samo kune, a neki samo euro. O istome će korisnici biti obaviješteni naljepnicom na automatu. Proces prijelaza će trajati četiri radna dana te će u petak 13. siječnja svi automati prihvaćati samo euro kovanice. Kovanice koji će primati automati nakon prilagodbe na euro su 10, 20 i 50 centi te l i 2 eura – pojašnjava Jozo Ćurić, rukovoditelj radne jedinice Parkiranje, autobusni kolodvor, promet i mehanička radiona bjelovarskog Komunalca. Naime, pretpostavlja se da će građani u prvom tjednu uvođenja eura sakupiti dovoljno kovanica koje će im biti potrebne za plaćanje parkinga pa otuda i ta „odgoda uvođenja eura” od nekoliko dana.

Kada je riječ o samim cijenama parkinga, one se neće bitnije mijenjati. Tako će cijena jednog sata parkiranja u prvoj zoni iznositi 40 centi, a u drugoj zoni 30 centi.

-Nakon konverzije u euro cijena jednog sata parkiranja u drugoj zoni bi bila 0.27 eura, no zbog tehničke nemogućnosti prihvata kovanica od 1, 2 i 5 centi zbog preniske mase, cijena će nakon zaokruživanja i preračunavanja iznositi 0.3 eura – otkriva Ćurić. Baš kao i do sada, automati za plaćanje parkinga u Bjelovaru neće vraćati „kusur” pa ćete tako, ako ubacite jedan euro u prvoj zoni, platiti parking za dva i pol sata što će i pisati na parkirnoj karti. Tako je i sada pa građani koji su i ranije koristili automate s tim ne bi trebali imati problema.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!