[FOTO] Osnovnoškolci iz cijele županije stigli u IV. osnovnu. Razlog su roboti…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U IV. osnovnoj školi traje ROBO dan na kojem su članovi Udruge informatičara Bjelovarsko-bilogorske županije predstavili napredak EU projekta Bjelovarski robotički centar. Uz to, to je bila prilika da se zainteresiranu učenici još malo upoznaju s funkcioniranjem robota i sami nauče nešto što do sad nisu znali, ali i posjete dobro opremljeni robotički centar.

Ivan Pirija, učitelj informatike u Pisanici i član Udruge informatičara pojasnio je koja je njegova funkcija na ovom druženju.

– Prezentiram Arduino tehnologiju koja je super djeci i odraslima jer mogu raditi vlastite projekte, s Arduino mikro kontrolerom i u sklopu različitih senzora oni očitavaju različite vrijednosti što im je zanimljivo – pojašnjava.

Darin Bosanac, učenik bjelovarske Matematičke gimnazije, došao je najmlađima prezentirati što to njega privlači kod tehnologije.

– To je Lego set, uz motore i senzore, uz kojeg djeca mogu složiti robote. Imaju razne senzore, koji reagiraju npr., na daljinu ili na boju. Djeca tu mogu doći, nešto sami isprobati ili isprobati već neki iskušani model. Samo je mašta granica – priča i napominje kako je tehnologija zanimljiva stvar.

Kristina Novoselec, učiteljica koja je dio provedbenog tima Robotičkog centra u Bjelovaru kaže kako je kroz projekt prošlo 200-ak učenika, a na njemu sudjeluje i 12 učitelja, no uvijek se nađe još netko za uključiti. Kakav je odaziv za učenje u informatici?

– Zapravo samo kažemo učenicima čarobnu riječ “roboti” i oni odmah žele biti uključeni u projekt. Kad god dođemo u učionice s robotima, a posebno u IV. osnovnoj gdje je robotički centar, onda je to odličan odaziv. Za ljetnu školu robotike morali smo odbijati učenike. Prvotno je trebalo biti pet učenika, a bilo ih je 15 po radionici. Sad nas već zapitkuju i za Zimsku školu robotike koja će se održati 28. i 29. prosinca te od 3. do 5. siječnja – kaže.

Ravnatelj Četvrte osnovne škole, Nikola Margetić, iznimno je zadovoljan posjećenošću ROBO dana.

– Jako smo ponosni i jako nam je drago da su županijski informatičari odabrali nas kao partnera, da se takve manifestacije događaju kod nas. Traži se mjesto više, a zastupljen je kompletni osnovnoškolski uzrast – pojašnjava.

Zamjenica župana, Marija Jungić, napominje kako država podržava tehničku kulturu i pokušava na njoj napraviti neki napredak.

– Tehnološki razvoj naše zajednice tjera nas da se nosimo u korak s tim. Školama do sada nije bilo jednostavno, jer do sada nisu imali opremu ni znanja da ga prenesu djeci, ali kroz ovaj projekt to se promijenilo, ne samo za Četvrtu osnovnu školu već i za sve ostale škole s područja županije – rekla je Jungić i dodala da sada svi mogu učiti i biti u korak s vremenom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!