[FOTO] Bjelovar dobiva studentski dom, projekcije izgledaju savršeno

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Grad Bjelovara kreće u izgradnju studentskog doma u centru grada za 63 osobe i s pripadajućom menzom. Trošak izgradnje procijenjen je na 20 milijuna kuna, pri čemu se većina novca očekuje iz EU fondova. Gradnja bi trebala početi iduće godine i biti dovršena do početka akademske godine 2024/25. Zgrada studentskog doma nalazit će se u Nazorovoj ulici, na mjestu bivšeg učeničkog doma koji se trenutno koristi za potrebe Glazbene škole.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na današnjoj tiskovnoj konferenciji kazao je kako je odluka o izgradnji Doma definitivno donesena te da očekuje raspisivanje javne nabave za najpovoljnijeg izvođača radova u proljeće iduće godine. S obzirom da bi radovi trebali trajati godinu dana, očekuje se da Dom bude u funkciji prije početka akademske godine 2024/25.

Na Veleučilištu u Bjelovaru trenutno studira 800-tinjak studenata, a prema riječima prodekanice Tatjane Bedrov, od 138 studenata koji su lani završiti VUB, samo je jedan na Zavodu za zapošljavanje.

“Dolazeći na ovu tiskovnu konferenciju morala sam se uštipnuti da budem sigurna da ne sanjam. Iznimno smo sretni, pohvaljujem projektante iz M-plana na odličnoj suradnji, a našim studentima ovaj Dom će riješiti dva velika problema. Jedan je smještaj kojeg u Bjelovaru nedostaje pa su i cijene visoke, a drugi je studentska prehrana koja se sad odvija u restoranu otprilike 1,5 km udaljenom od centra”, istaknula je Badrov dodavši da su vrlo zahvalni restoranu koji se jedini jedini javio na natječaj VUB-a za studentsku prehranu.

Kada se Dom izgradi, nastavila je, studenti će u krugu od stotinjak metara imati smještaj, učionice, menzu, ali i prostor za druženje.  Dorotea Kaurić, projektantica M-plana, održala je prezentaciju budućeg zdanja kazavši da će Dom imati 35 jednokrevetnih i dvokrevetnih soba sa ukupno 63 kreveta i jednom kupaonicom na dva do četiri studenta. Svaka soba imat će svoje grijanje i hlađenje, a postojeća zgrada u potpunosti će se energetski obnoviti, a izmijenit će se i postojeće instalacije, navela je Kaurić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!