Gradonačelnik Preloga: Taoci smo Međimurje plina koje je jedino odbilo Vladinu povlaštenu cijenu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tvrtka Međimurje-plin jedini je od 11 distributera koji nije potpisao ugovor o povlaštenoj cijeni plina i ne poštuje Vladinu uredbu, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji u Prelogu na kojoj su, uz gradonačelnike i načelnike iz županije, bili europarlamentarka Sunčana Glavak i zastupnik Dražen Srpak.

„21 milijardu kuna bio je vrijedan paket koji je donijela Vlada, što je gotovo 6,5 posto BDP-a Republike Hrvatske. S razine Europske unije išle su različite mjere prema državama članicama i svi su na neki način omogućili da građani ipak ne osjete puno poskupljenje koje nije uzrokovano krivnjom zemalja država članica”, rekla je Glavak.

Dodala je kako bi, da nije bilo Vladinih mjera, rast cijene električne energije iznosio 700 posto, a cijene plina između 500 i 600 posto.

„Kućanstva, poduzetnici imaju povlaštenu cijenu zahvaljujući mjerama Vlade, a zahvaljujući neodgovornom poslovanju i upravljanju Međimurje-plina koji ignorira svoje vlasnike, sve građane Međimurske županije, jednostavno su građani drugog reda”, zaključila je Glavak.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak istaknuo je da su, iako je na posljednjoj Skupštini tražio da ih članovi Nadzornog odbora izvještavaju o poslovanju, informacije do vlasnika dospijevale jedino preko medija.

„To nije održivo jer mi smo svi skupa, neovisno o političkim bojama, vlasnici Međimurje-plina i plaćamo taj plin puno skuplje nego što bi trebalo”, rekao je Srpak.

„Isključivo želimo i tražimo razum u pristupu tom problemu, da se utvrdi pravo stanje, pa da to bude jasno ne samo čelnicima lokalnih samouprava, nego i običnim ljudima koji bi, da nema mjera Vlade, plaćali minimalno duple račune”, istaknuo je Srpak.

Preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek rekao je da su plin prema odredbi Vlade mogli dobiti po povlaštenoj cijeni od 41 eura, ali ga Međimurje-plin nije želio uzimati po povlaštenoj cijeni od HEP-a i distribuirati ga jedinicama lokalne samouprave.

„Taoci smo Međimurje-plina i odgovaramo plaćajući velike iznose računa, a Uprava bi trebala odgovarati osnivačima, odnosno vlasnicima društva. Smatram to vrlo neodgovornim postupkom”, istaknuo je Kolarek.

Dodao je da je Grad Prelog prijavio projekte za koje je dobio financijska sredstva kako bi se omogućio besplatni dječji vrtić u siječnju iduće godine, nakon čega su “stigli četverostruko veći računi nego lani”.

Kolarek je istaknuo da gradonačelnici i načelnici zahtijevaju sazivanje hitne Skupštine društva radi rješavanja nastalih problema, raskidanja ugovora, omogućavanja potpisivanja ugovora s HEP Plinom te pokretanja procedure promjene društvenog ugovora.

Vlasnici tvrtke su gradovi i općine iz Međimurja. Grad Čakovec ima najveći udjel od 23,72 posto, slijedi općina Nedelišće sa 9,3 posto te grad Prelog sa 6,6 i Mursko Središće sa 5,6 posto. Uz ta tri grada i općinu Nedelišću udjele ima još 21 međimurska općina u rasponu udjela od 0,8 posto, koliko ima  Dekanovec do 4,4 posto koliko iznosi udio općine Donji Kraljevec.   (Hina/Klikni News)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!