Županija subvencionira 25 liječnika i medicinskog osoblja. Mlada liječnica: ‘Subvencija je presudila mojem dolasku u BBŽ’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je u zgradi Županije župan Marko Marušić u društvu pročelnice Andreje Bengez potpisao ugovore o dodjeli subvencija liječnicima i medicinskom osoblju. 

-Imamo 25 novih korisnika županijskih subvencija za liječnike i medicinsko osoblje s kojima potpisujemo ugovore. U ovoj godini ukupno su podnijeta 42 zahtjeva, od toga 29 za stručno usavršavanje, osam zahtjeva je bilo za financiranje troškova podstanarstva i pet zahtjeva za subvencioniranje kamata po stambenom kreditu. Mi smo za ovu subvenciju liječnicima i medicinskom osoblju u ovoj godini iz županijskog proračuna isplatili milijun i 167 tisuća kuna – kazao je župan Marušić i dodaje. 

-Županija provodi posebne mjere pomoći kako bi zadržala liječnike na svom području. Subvencioniramo kamate na stambene kredite u iznosu do 20 tisuća kuna godišnje, subvencioniramo troškove podstanarstva do dvije tisuće kuna bruto, a medicinskom osoblju subvencioniramo stručno usavršavanje do 50 posto ukupne cijene. Mi smo na prošloj sjednici Županijske skupštine usvojili pravilnik kojim smo uveli kriterije za dodjelu subvencija jer od 2018. godine otkad se ovaj model provodi nije bilo nikakvih kriterija pa smo u praksi imali svakakvih slučajeva. Drago mi je da mogu zaključiti da sve mjere koje provodimo daju rezultate, podsjetiti ću da smo povećali stipendije studentima medicine s tisuću na tri tisuće kuna mjesečno i zaposlili smo 28 novih mladih liječnika – kazao je župan Marušić. 

Uvođenje kriterija

Pročelnica Bengez zahvalila se svim liječnicima i medicinskim tehničarima na radu i zalaganju koje pružaju u svim zdravstvenim ustanovama. 

-Što se tiče novog pravilnika koji stupa na snagu 1.1. 2023. godine ostaju sve tri mjere, no promjena je u tome što do sada nisu bili jasno definirani kriteriji pa smo imali primjere da su neki liječnici odnosno korisnici ove subvencije subvencije za kamate na kredite koristili da bi bez obzira jel supružnik ima nekretninu kupovali drugu nekretninu. Znamo da se podstanarstvo plaćalo kod roditelja i tu su sada kriteriji koji su izmijenjeni – kazala je pročelnica Bengez. 

Mlada liječnica Katarina Fučak iz Stubice radi u Zavodu za hitnu medicinu BBŽ-a u Daruvaru. 

-Jedan od kriterija koji me naveo da se javim za zaposlenje u ovoj županiji je bilo baš to što je u prijavi za posao bilo navedeno da se nudi subvencija za podstanarstvo što je u ovo doba teške financijske situacije svakako pomoglo. Stoga se zahvaljujem županu i Županiji na ovoj prilici i nadam se ću ostati duže vrijeme ostati kod vas raditi. 

Tomislav Banić radi u Daruvarskim toplicima i također je korisnik subvencije, one za doškolovanje. 

-Ja sam glavni fizioterapeut bolnice u Daruvarskim toplicama. Želio bi se zahvaliti Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i našem županu na subvenciji za liječnike i medicinsko osoblje. Zajedno sa svojim kolegama iz Daruvarskih toplica, mi smo izvanredni studenti diplomskog studija fizioterapije na fakultetu Dentalne medicine i zdravstva na Sveučilištu u Osijeku i ove subvencije nama iznimno puno pomažu – kazao je Banić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!