Vijećnici saznali kako je završila saga oko tvrtke Produzione Eco. Mjesni odbori i Terme Bjelovar također bili tema…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je održana 14. sjednica Gradskog vijeća koja je počela aktualnim satom. 

Prvi je pitanje postavio Damir Bajs (Nezavisna stranka).

Prošlo je dvije godine od kada je Grad Bjelovar potpisao ugovor s tvrtkom Produzione Eco. To je tvrtka koja je kupila zemljište u poslovnoj zoni Lepirac koja ima ugovor koji kaže ako se ne napravi ono što se treba napraviti da se ugovor raskida. S obzirom da je prošlo dvije i pol godine, a mi nismo raskinuli ugovor, zanima me što se događa s tim, idemo li u raskid ugovora ili idemo u produženje ugovora? 

Pročelnica Željka Vizi odgovorila je:

– Prije smo vam po pitanju Produzione Eco odgovarali da Grad Bjelovar neće pokrenuti raskidanje ugovora sve dok Ministarstvo prostornog uređenja ne riješi žalbu trgovačkog društva Produzione Eco vezano za izdavanje potvrde usklađenosti zakona s prostorno planskom dokumentacijom. Datuma 14.11. Komunalni odjel je dobio rješenje kojim se odbija žalba Produzione Eco čime smo dobili potvrdu da njihov zahvat ne bi bio u skladu s prostornim planom Grada Bjelovara. Samim time jasno je da Produzione Eco neće dobiti građevinsku dozvolu na način kako je navedeno u kupoprodajnom ugovoru. Inače, ta tvrtka je promijenila sjedište i više nije u Bjelovaru već u Umagu. To trgovačko društvo ima jednoga vjerovnika i na sudu u Pazinu donijet će se rješenje otvaranja stečajnog postupka. Nekretnina koju ta tvrtka ima u Bjelovaru više nije dio rješavanja Grada Bjelovara već stečajnog upravitelja i suca što znači da će biti prodana u stečajnom postupku. Inače Produzione Eco nije obavijestio Grad Bjelovar o otvaranju stečajnog postupka, mi smo to saznali po službenoj dužnosti – kazala je Vizi. 

Vijećnika Damira Bajsa je zanimalo i kakva je situacija s tvrtkom Međimurje plin. Ide li se u u raskid ugovora jer vidim da se ništa nije riješilo. Ide li se u dopunske razgovore, što Vlada Republike Hrvatske čini – upitao je Bajs. 

Gradonačelnik Dario Hrebak odgovorio je:

– Ne ide to baš tako. Ne može Vlada vršiti pritisak na nekoga. Što se tiče plina u školama, u Međimurju su se posvađali Županija i gradovi. Mi moramo čekati rasplet i biti strpljivi. No nešto se rješava, ravnateljica II. osnovne mi je rekla da idu prema HEP opskrbi. No, nije samo Bjelovar pogođen s tim problemom. Naime, 1700 škola, vrtića, bolnica, javnih ustanova u državi imaju ugovor s Međimurje plinom. Mi smo tu temu otvorili na vrijeme, mnogi su još spavali zimski san i sada kreću pritisci. No mi nećemo raditi pritisak, mi smo u kontaktu s nadležnim ministarstvom, nadležno ministarstvo razgovara i pregovara s njima i mi tu ne moramo biti svjedoci. Ali sad ćemo konačno dobiti podršku tih 1700 ustanova koji su također u problemu – kazao je gradonačelnik Hrebak. 

Vijećnik Mario Holiček (HSLS) upitao je  razmišlja li Grad Bjelovar o smanjenju mjesnih odbora i koliko mjesni odbori koštaju Grad Bjelovar. 

Zamjenik Igor Brajdić odgovorio je sljedeće:

-Na području grada Bjelovars je 38 mjesnih odbora. Tamo su svi volonteri. Inače, 2019. godine smo na nivou Grada donijeli odluku o radnoj skupini kojoj je na čelu bio SDP koji su trebali nama donijeti prijedllog racionalizacije mjesnih odobra. Nismo dobili ništa.  A ja pozivam sve političke stranke da se izjasne koje to mjesne odbore treba ukinuti.

Gordana Terek (HSLS) upitala je kakva je trenutno situacija sa Termama Bjelovar?

Pročelnik Davor Sušak je odgovorio:

– Priprema projektnog prijedloga za dobivanje bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za građenje bazenskog kompleksa u Korenovu privodi se kraju i bit će predano Ministarstvu turizma i sporta. Izmjena građevinske dozvole za postavljanje dodatnih 700 kilovata solarne elektrane trebala bi biti izdana sutra, a inače izmjena je bila nužna zbog poremećaja na tržištu energije. Konačnu investicijsku studiju stavit ćemo na dnevni red na sljedećoj sjednici tijekom siječnja 2023. godine. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!