Kako sačuvati savršenu božićnu pšenicu i božićnu zvijezdu?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Božićni ugođaj za mnoge nije potpun bez božićne zvijezde, ali i božićne pšenice čija će vibrantna zelena i raskošna crvena podići i unijeti život u izgled svake prostorije. Oni koji ju nisu zasijali sami, mogu ju i kupiti na bjelovarskoj tržnici. Zelena boja dominira na štandu Dalibora Remenara.

-Zeleni se, trebat će kombajn za kombajniranje – smije se Remenar.

Ni ne zna koliko je posudica posijao, misli da ih je oko 1.200. Božićna pšenica nije zahtjevna za uzgoj, a ni za držanje u kući. Treba se držati tek dva pravila.

-Ne treba ju staviti negdje gdje je vruće već negdje gdje je malo prohladno ili ispod bora na pod. Treba je zaliti, ali ne prejako i izdržat će tih nekoliko dana – savjetuje Remenar.

Za posudicu lijepo izrasle božićne pšenice izdvojiti morate osam kuna. Savršen kontrast zelenoj pšenici je božićna zvijezda, blagdanska ljepotica koja svojom crvenom bojom mami poglede. No, za njen uzgoj treba biti pravi cvjećarski majstor odnosno majstorica.

-Zahtjevna je, traži toplinu, da je toplije od 15 stupnjeva. To je najniža temperatura potrebna za uzgoj – napominje bjelovarska uzgajivačica Andrijana Ivančić.

Podjednako ju je teško održati na životu nakon što ju kupite. Znaju to svi koji su s radošću kupili božićnu zvijezdu i od nje se oprostili iste sezone ne dočekavši novu ili se čak oprostili i prije Božića. No, da bi to izbjegli postoji nekoliko trikova koje Ivančić spremno otkriva.

-Savjet za kupce je da kada unose božićnu zvijezdu u dom, da se to radi postupno kako bi se izbjegao šok. Ne treba biti na direktnom izvoru topline na radijatoru već može biti na stolu ili pod borom i ne treba puno vode – savjetuje Ivančić.

Za božićnu zvijezdu ćete kod OPG-a Ivančić morati izdvojiti trideset kuna ili 15 za onu malu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!