Kutanjac: Mladi su nam važni, dokazuju to i 2,5 milijuna kuna vrijedne demografske mjere

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Načelnik Općine Veliko Trojstvo, Marko Kutanjac, otkrio je više na čemu se radilo u 2022. godini u Velikom Trojstvu, kako brinu za najmlađe i najstarije stanovnike u Općini te na koje sve načine privlače turiste u tu bajkovitu oazu nedaleko Bjelovara.

Koji su kapitalni projekti Općine Veliko Trojstvo na kojima se radilo u 2022. godini?

Općina Veliko Trojstvo kroz svoj proračun pokušava odraditi u svakom od svojih 11 naselja ono najpotrebnije za svoje mještane. Od kapitalnih projekata u 2022. godini možemo reći da je dovršena mrtvačnica na mjesnom groblju u Čurlovcu i dovedena u uporabno stanje. Izgrađena je mrtvačnica na mjesnom groblju u Višnjevcu, a u planu za 2023. godinu je izgradnja nove mrtvačnice u Malom Trojstvu i rekonstrukcija stare u Velikom Trojstvu. Tako bi sva mjesna groblja imala objekte s opremom kako bi mještani na prikladan način mogli obaviti pogrebe.

Ulagalo se i u cestogradnju i nogostupe. U Ulici braće Radić napravljena je rekonstrukcija nogostupa u dužini od 750 metara, a u 2023. godini u planu je nastavak u toj ulici u dužini od 500 metara. Asfaltirana je nerazvrstana cesta, spoj Ulice braće Radić s Vinogradskom 2 (Krupski brijeg) u dužini od 700 metara. U suradnji sa Županijskom upravom za ceste odrađena je rekonstrukcija ceste u mjestu Paulovac u dužini od 500 metara i u Vrbici u dužini 2000 metara. U 2023. godini u planu je asfaltirati ukupno 1000 metara nerazvrstanih cesta, to su sve kraće dionice gdje ljudi stanuju, a dosad još nisu asfaltirane. Riječ je o cestama u Dominkovici, Paulovcu, Maglenči, Vinogradskoj 1, Vinogradskoj 2.

Naglasio bih da je u postupku provedba javne nabave za izgradnju Kulturnog centra, slijedi potpisivanje ugovora s izvođačem radova i početak radova početkom 2023. godine. Procijenjena vrijednost projekta je 7.231 586,09 kn. Nepunih sedam milijuna kuna bespovratnih EU sredstava osigurano je iz programa ruralnog razvoja, a razlika će biti financirana iz općinskog proračuna.

U mjestu Maglenča postavljena je nova javna LED rasvjeta, a na društvenom domu odrađena energetska obnova (nova fasada) i kupilo se zemljište u blizini društvenog doma kako bi na proljeće 2023. napravili moderno dječje igralište. Društveni dom u Grgincu obojan je izvana, a onaj u malom Trojstvu obojan je iznutra. U društvene domove u Čurlovcu, Višnjevcu, Martincu, Kegljevcu ugrađeni su novi klima uređaji, a u Dominkovici je postavljena nova kuhinja. U Vrbici je zamijenjeno dotrajalo krovište, a u 2023. godini u planu je i uređenje unutar doma. U 2023. planiraju se energetske obnove domova u Martincu i Čurlovcu te potpuna rekonstrukcija doma u Malom Trojstvu.

Radilo se i na uređenju Etno okućnice, gdje su bojom osvježena pročelja i ograda te postavljen zdenac za vodu. Za vidikovac je kupljena dodatna oprema, dva tipska roštilja s rešetkama te je odrađen priključak električne energije s potrebnim instalacijama.

Uz sve nabrojano, radilo se i na redovnom komunalnom održavanju od košnji, kopanja odvodnih kanala do uređenja poljskih puteva. Da bi to sve bilo lakše kupili smo komunalni stroj traktor marke JOHN-DEERE 5090M s kranskom kosilicom.

Što se na području Općine Veliko Trojstvo radi za najmlađe stanovnike?

Općina ima niz demografskih mjera kojima želimo zadržati mlade obitelji koje ovdje žive, ali i motivirati mlade obitelji da se skrase u našoj lijepoj općini. Izdvajamo iz proračuna 2.500.000,00 kn za demografske mjere. Jednokratna isplata za novorođeno dijete u iznosu od 5.000,00 kn, sufinanciranje cijene dječjeg vrtića, financiranje bilježnica i radnih bilježnica, financiranje produženog boravka i školske kuhinje, sve se to financira iz općinskog proračuna. Svake godine Općina osigura i poklone za Sv. Nikolu za svu djecu od najmlađe dobi do petog razreda. Sufinanciramo prijevoz učenika i studenata te smještaj učenika u učeničkim domovima. Osigurana su sredstva za jednokratne potpore studentima u iznosu od 1.500,00kn. Dajemo i subvencije mladim obiteljima za kupljenu nekretninu; 25% rate kredita, a maksimalno 600,00kn u trajanju od pet godina.

Kako Općina Veliko Trojstvo brine za svoje najstarije žitelje?

Općina je uvijek vodila brigu o svojim stanovnicima treće životne dobi. U proračunu su osigurana sredstva za uskrsnice i božićnice u iznosu od 180.000,00kn. Uspješno je proveden program „Pletenica života” u suradnji s partnerima Općinom Veliki Grđevac i Bjelovarsko-bilogorskom županijom. Trenutno provodimo projekt „ZAŽELI” faza 3 „Trojačke ruže” koji smo prijavili u partnerstvu s našom udrugom „Pomoć u kući” u kojem je zaposleno deset žena koje brinu o 60 krajnjih korisnika.

Kako Općina brine za ostalo stanovništvo, odnosno, kako poboljšava uvijete života za sve?

Općina vodi brigu o svojim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima dodjeljujući im potpore kroz razne odluke u iznosu od 350.000,00kn.
Izglasan je proračun za 2023. godinu u iznosu od 2.770.380,00 eur, a sve potpore koje dodjeljujemo od najmlađih do najstarijih mještana su podignute s obzirom na 2022. g. u raznim iznosima.

Veliko Trojstvo u posljednje se vrijeme profilira i kao turistička destinacija. Na koje još načine privlačite turiste u Veliko Trojstvo?

Općina Veliko Trojstvo je prepoznatljiva po svojim ljepotama pitomog bilogorskog kraja, ali i mnogim manifestacijama kojima širimo turističku ponudu Bilogore. To je prepoznao i naš župan, gospodin Marko Marušić i kandidirao nas za najbolje turističko selo na svijetu. Uz nas, tu su još bile dvije Istarske općine, Motovun i Kaštelir-Labinci. Ponosni smo što smo upisani na turističkoj karti Hrvatske, ali i cijelog svijeta. Dobra suradnja i zajedništvo temelj su razvoja i napretka na kojima gradimo sve ono što želimo ostvariti. Moram pohvaliti sve udruge, mještane i naše vrijedne poduzetnike i OPG- ovce koji svojim predanim radom doprinose kulturnom, sportskom, gospodarskom, turističkom i svakom drugom razvoju naše općine. Bez njih su nezamislive manifestacije po kojima smo poznati unutar županije, ali slobodno mogu reći i izvan nje.

Đurđevo na Bilogori, Gulašijada i izložba vina, Bilo-KLIK, ETNO festival Bilogoro u srcu te nosim”, BILOGORA-trail, BILOgravel, Jesen na Bilogori – samo su neke od naših manifestacija. Manifestacija „Jesen na Bilogori” je dobila posebno priznanje za volonterski rad u promociji ruralnog turizma „SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA” koju smo primili u travnju 2022. godine u Cavtatu.

Tu su i naše prekrasne destinacije koje toplo preporučujem da se posjete kad se dolazi u Bilogoru; Planinarski dom Kamenitovac, Izletište Vrata Bilogore, Romska kuća, Izletište „Stara Kuća”, Kušaonica Bačak, Lovačka kuća Pajdo, Vidikovac, Etno okućnica. Svakako zaljubljenici u konje i alpake imaju što vidjeti na više destinacija; Konjički klub Troja”, konjički klub Motus, Engea Hrvatska – konjički klub Veliko Trojstvo”, konjički klub Furioso”, ALPAKA-FARM.

Zaljubljenici u sportski ribolov svakako neka posjete ŠRD Dobrovita u Višnjevcu. A Naši vrijedni OPG-ovci uvijek imaju domaćih proizvoda; ako želite med i bučino ulje tu je OPG Nino Kovačić, OPG Novotni i OPG Topolski, ako želite proizvode od aronije tu je OPG Trstenjak, domaći sir mogu potražiti u OPG Juranić, OPG Rebić u ponudi ima kozmetičke proizvode od kobiljeg mlijeka, OPG Rupa u ponudi ima pržene lješnjake i kvalitetan humus, OPG Crnković uvijek ima finog vina, OPG Bačak ima u ponudi finu zimnicu i džemove. Ali tu su i kuće za odmor Mihailić, Perić… Uz ovoliku ponudu sigurno sam nekoga zaboravio ali nadam se da neće zamjeriti!

Koji su projekti koje bi istaknuli da su u planu za 2023. godinu?

Trenutno smo u postupku prijave projekta „Valorizacija kulturne i prirodne baštine Bilogore”. Uređenje naše Etno okućnice i muzejskog postava. Procijenjena vrijednost projekta je preko 8.000 000,00 kn. Prijava je u postupku na natječaj koji je otvoren u Ministarstvu turizma i sporta kroz NPOO gdje je omogućeno financiranje u stopostotnom iznosu. U slučaju negativnih odgovora imamo spreman projekt za ITU-mehanizam gdje je odnos sufinanciranja 80% / 20%, tako da bi ovaj muzejski postav svakako trebao zaživjeti u Velikom Trojstvu punim sjajem. Tako mislimo privući više turista od kojih će svakako imati koristi svi nabrojani OPG-ovi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!