Hrebak: Unatoč višoj cijeni, bjelovarske toplice i dalje su isplative

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gradski vijećnici sredinom siječnja trebali bi na posebnoj sjednici Gradskog vijeća raspravljati o izgradnji bjelovarskih toplica, kako bi dali konačno „zeleno svjetlo” prije nego što taj projekt i službeno bude prijavljen na Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO).

Iako se tijekom izrade projektne dokumentacije i studije izvedivosti govorilo da će bjelovarske toplice koštati oko 250 milijuna kuna, zbog divljanja cijena energenata, građevinskih radova i inflacije za očekivati je da će ta cijena u konačnici biti dosta viša.

Upravo iz tog razloga projekt je izmijenjen kako bi se što više energije „pokrilo” obnovljivim izvorima energije i na taj način se otklonila ovisnost o volatilnim tržišnim cijenama, no ugradnja dodatnih solara naravno da je povisila cijenu ukupnog projekta.

Jednako tako, prvotno predviđene cijene ulaznica, koliko god se građanima činile preskupima, s obzirom na inflaciju i povećanje cijena u konkurentskim toplicama, vjerojatno će se morati povisiti.

Predstavljajući novi gradski proračun, gradonačelnik Dario Hrebak dotaknuo se i Termi Bjelovar, no nije želio izlaziti s detaljima prije nego što o svemu obavijesti gradske vijećnike. Istaknuo je tek da studija izvedivosti pokazuje opravdanost izgradnje toplica, ali i da ne očekuje da gradnja započeti iduće godine.

„Dobra je vijest da su čak i u najgorim varijantama toplice isplative i opravdane, a trenutno se bruse oni završni detalji. Formalni rok za prijavu toplica na NPOO ističe početkom veljače, a prije toga predstavit ćemo projekt gradskim vijećnicima na tematskoj sjednici Gradskog vijeća”, istaknuo je Hrebak. Kazao je i da zaduženost Grada Bjelovara u ovom trenutku iznosi 37 milijuna kuna, ali i da zadnji kredit ističe za pet godina, što će gradu omogućiti manevarski prostor za zaduženje potrebno za izgradnju toplica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!