U Čazmi grade kulturni centar i novi vrtić, a teže i zanimljivoj ekološkoj tituli

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na kraju još jedne kalendarske godine, gradonačelnik Čazme Dinko Pirak iznimno je zadovoljan provedenim projektima, a što kako se trude podići kvalitetu života stanovnicima svih dobnih skupina i što će sve raditi u narednoj godini, otkrio je u Intervjuu za portal Klikni.hr.

Kako ste zadovoljni godinom na izmaku? Što bi istaknuli kao kapitalne projekte kojima ste se ove godine posvetili u Čazmi?

Zadovoljan sam, mislim da smo napravili dobar posao s obzirom na okolnosti i sve što nas prati posljednjih godina. Nakon covid krize, taman kad smo se malo vratili u sedlo, pogodilo nas je nevrijeme kakvo ne pamte ni naši najstariji stanovnici. Ali i iz toga smo se uspjeli izvući i idemo dalje.

Naravno da je najveći projekt kojem smo bili posvećeni nekoliko posljednjih godina projekt Čazma Natura. To je najveći i najvrjedniji projekt u povijesti grada Čazme. Njime smo revitalizirali nekoliko turistički važnih točaka u našem gradu i pokrenuli taj kotač. Naravno, središnja točka i srce projekta je prvi javni biološki bazen, odnosno kupalište u Hrvatskoj. Tu smo pioniri, a zbog tog projekta morali su se mijenjati i pravilnici u Republici Hrvatskoj. No, uspješno smo i u roku sve priveli kraju, a najvažnije od svega je da je, po završetku, projekt jako dobro prihvaćen od strane naših, ali i stanovnika okolnih gradova. U dva mjeseca sezone imali smo 12.000 posjetitelja na bazenu, što je 4 puta više od broja stanovnika samog naselja Čazme. Već smo prepoznati i kao primjer dobre prakse pa nam čak dolaze delegacije stranih zemalja učiti od nas. Tako da smo iznimno zadovoljni, početak je bio dobar, sve u budućnosti može biti samo još bolje.

U planu je proširenje vrtićke infrastrukture, što još planirate za najmlađe stanovnike na području Čazme? Kako pomažete mladima?

Imamo tu sreću da, usprkos što za sada imamo trend smanjenja broja stanovnika, sudeći po zadnjem popisu, ipak možemo biti optimistični jer iz godine u godinu sve je više djece u našem dječjem vrtiću. To nas posebno veseli, ali je i izazov. Naime, ne želimo nikome uskratiti pravo na mjesto u vrtiću i ne želimo imati liste čekanja, a opet, s druge strane, želimo zadovoljiti pedagoške standarde i djeci i odgojiteljicama osigurati kvalitetne uvjete rada. Iz tog razloga smo tijekom godina uređivali i dograđivali matični vrtić, u posljednjih nekoliko godina u njega je uloženo ukupno 10 milijuna kuna samo na građevinske radove i opremanje. Međutim, od prošle godine morali smo osigurati dodatni prostor za dio djece, što smo i učinili te ga potpuno prilagodili njihovim potrebama i uredili, tako da sad imamo vrtić na dvije lokacije. Ove godine otišli smo korak dalje te smo kupili objekt u Dragancu vlastitim sredstvima, a zahvaljujući drugom natječaju ćemo ga opremiti te ćemo uskoro imati još jedan potpuno novi vrtić.

Što se tiče mladih, krenuvši od osnovnoškolaca, od 1. siječnja preuzimamo osnivačka prava nad Osnovnom školom Čazma. To smo dugo tražili i željeli jer prijašnja županijska vlast nije dobro raspoređivala sredstva namijenjena školama i nije dobro skrbila o našoj školi, koja je u toj podjeli bila jako zakinuta. Od sljedeće godine to će se promijeniti, a ono čemu ćemo se posvetiti je i dogradnja škole, o čemu se također pričalo desetljećima, međutim ništa se nije dogodilo. Grad Čazma će, sad kad to konačno može, pokrenuti sve kako bi se priča o jednosmjenskom radu u OŠ Čazma konačno i ostvarila. Napravljen je Idejni projekt za dogradnju Osnovne škole i čekamo raspisivanje natječaja. Riješit ćemo i pitanje korištenja sportske dvorane koju je bivša županijska vlast također zlorabila na određeni način, naplaćujući našim domaćim klubovima i našoj djeci, čiji su roditelji izgradili tu dvoranu, njezino korištenje.

Što se tiče srednje škole, u procesu je izrada projekta za dokumentaciju izgradnje učeničkog doma u Čazmi. Nadam se da će se to ostvariti. U svakom slučaju, radit ćemo na tome. Inače učenicima pomažemo subvencioniranjem učeničkih karata, pa i za učenike koji žive manje od 5 km od škole, koji nisu obuhvaćeni državnom subvencijom.

Pomažemo i studente, isplatama jednokratnih pomoći te mogućnošću kreditiranja.

Ne smijemo zaboraviti ni naše najmlađe, novorođene, za koje smo u ovoj godini povećali naknade pa tako za prvo rođeno dijete isplaćujemo 5.000 kn, za drugo 7.000, a za treće i svako sljedeće po 10.000 kuna. Naknade za novorođenčad isplaćujemo već 17 godina, a ovo je četvrto povećanje u tom razdoblju. Ne smijem zaboraviti ni obnovu područnih škola te naš projekt „Igralište u svako naselje“, kojim planiramo u svako naše od 36 prigradskih naselja postaviti igrala za djecu. Dobar dio smo već i učinili.

Kakvo je stanje što se tiče cesta i infrastrukture, na čemu se radilo protekle godine?

Imamo dobru suradnju s Hrvatskim cestama što, na žalost, ne mogu reći za Županijske ceste tijekom bivše vlasti. Novi župan naslijedio je stanje u blagajni kakvo jest tako da ni on nije mogao puno napraviti, iako je suradnja sada na potpuno drukčijem nivou. Ipak, uspjeli smo sanirati, odnosno asfaltirati županijsku cestu u Donjem Dragancu, što je bio dugogodišnji problem. Izgradili smo i uredili nekoliko novih parkirališta, koje, napominjem i dalje ne naplaćujemo, nekoliko prilaza novim turističkim točkama u sklopu Čazma Nature, nogostup do Bosiljeva i autobusno ugibalište, pješački semafor. Velik problem nam je pješačka staza u Moslavačkoj ulici te pješački most preko kanala Bukovina, no i to je u planu, odnosno u izradi je projektna dokumentacija. Također, u planu Hrvatskih cesta, budući da se radi o državnoj prometnici je i rekonstrukcija Ul. sv. Andrije.

Također, cesta u Prokljuvanima, koju treba asfaltirati. Puno to košta, ali na tome se radi i čekamo trenutak. Ako dođe veliko financiranje iskoristit ćemo ga, a ako ne dođe, vidjet ćemo kako će ići financije. Riječ je o velikoj dužini ceste, koja iziskuje velik novac i to je razlog zašto se u taj projekt ne može samo tako ući.

Čazma se profilira kao zeleni grad. Što to znači i kako na tome radite?

Čazma je bogata prirodnim ljepotama i resursima te se ta opcija sama po sebi nameće. Osim toga, zeleno je in, a mi želimo biti u skladu s trendovima. Evo, čak i odluka da se novogodišnje slavlje obilježi ekološki prihvatljivijim laserskim showom umjesto vatrometom, koju je javno pozdravila Udruga Prijatelji životinja, a naš je primjer potaknuo i druge gradove da postupe slično – zelena.

Čim smo ušli u projekt Čazma Natura, opredijelili smo se za prirodan i ekološki način. Što je prirodnije od biološkog bazena bez kemikalija?

Osim toga, koristimo ekološki prihvatljiviju led rasvjetu u sustavu javne rasvjete, imamo punionice za električne automobile. Želimo pratiti trendove i iskoristiti te potaknuti građane da iskoriste prirodne, obnovljive izvore.

Koji su ključni projekti koje planirate i iduće godine?

Jedan veliki projekt je izgradnja kulturnog centra. Vrijedan je 5,8 milijuna kuna i pripremila ga je Razvojna agencija Čazma. Riječ je rekonstrukciji i dogradnji zgrade koja se nalazi u središtu Čazme, čime će se revitalizirati kulturna jezgra grada, a jednako tako omogućiti i kvalitetnije provođenje slobodnog vremena. Kulturni centar trebao bi postati mjesto gdje će se održavati manifestacije, tribine, edukacije, radionice, konferencije, izložbe, nastupi KUD-ova i udruga, vjenčanja i mnoge druge priredbe, a važna je i činjenica da će se stvoriti prilika za nova radna mjesta.

Osim Kulturnog centra, u sljedećoj godini realizirat ćemo i projekt rekonstrukcije i opremanja našeg dječjeg vrtića u Dragancu. Kao što sam ranije spomenuo, dobiven je cjelokupan iznos traženih sredstava, a riječ je o 2.592.000 kuna. Nastojat ćemo ga dovršiti za sljedeću pedagošku godinu. U proračunu smo osigurali i sredstva za Osnovnu školu Čazma i ranije spomenuti projekt dogradnje kako bismo omogućili jednosmjenski rad. Projekt također planiramo kandidirati na neki od natječaja i nadamo se da će biti financiran iz fondova.

U proračunu za 2023. predvidjeli smo i rekonstrukciju zgrade muzeja, uređenje prostora iznad gradske tržnice za potrebe poduzetničkog inkubatora i uređenje sportskih terena, u prvom redu energetsku obnovu balon dvorane.

Što se tiče izgradnje objekata komunalne infrastrukture, u planu je uređenje nerazvrstane ceste u Bosiljevu, izgradnja dječjih igrališta u Vrtlinskoj, Dapcima, Donjim Lipovčanima, Suhaji, Novom selu i Bojani, nastavak rekonstrukcije javne rasvjete s ugradnjom novih rasvjetnih tijela, postavljanje autobusnih nadstrešnica i asfaltiranje parkirališta pokraj groblja u Čazmi te izgradnja parkirališta kod zgrade udruga u Čazmi.

S velikim zadovoljstvo moram napomenuti da je proračun Grada Čazme za 2023. godinu usvojen jednoglasno od strane naših gradskih vijećnika, koji su podržali i sve programe.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!