Liječnici na izmaku snaga: Haraju čak tri epidemije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

 

Liječničke čekaonice ovih su dana pune pacijenata. Razlog su respiratorne virusne infekcije koje mogu razviti teže simptome kod osoba sa slabijim imunitetom, a to su prije svega imunokompromitirani pacijenti i djeca. Kako doznajemo od Vedrana Trupca, ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u najvećoj mjeri riječ je od infekcijama RSV-om, gripom i covidom.

Sve više testiranja

– Na zavodu radimo, između ostalog, testiranja i na RSV i na covid i na gripu, a u posljednje vrijeme bilježimo veći broj slučajeva zaraza od sve tri infekcije. Ovaj tjedan liječnici obiteljske medicine sve veći broj svojih pacijenata šalje na testiranje za gripu pa je za očekivati da ćemo sljedeći tjedan, kada budu sumirani podaci od ovog tjedna, zabilježiti prvi jači udar gripe. Ona još nije na vrhuncu, ali se počinjemo penjati. Naime, od početka listopada do Božića smo u čitavoj županiji imali ukupno 13 slučajeva gripe, no taj će broj uskoro biti bitno veći. U porastu je i broj zaraze covidom, no on, na svu sreću, nije ni blizu brojkama iz prethodne dvije godine. Ono što je značajno je činjenica da je danas vrlo teško razlikovati gripu od covida budući da imaju vrlo slične simptome. Upravo su zato testiranja važna – otkriva Trupac pri čemu napominje kako je porast različitih infekcija očekivan u ovo doba godine. Naime, dugo nas je pratilo lijepo vrijeme zbog čega su građani imali priliku boraviti na otvorenom, no kada su se temperature pomalo spustile i kada se tome dodaju tradicionalna blagdanska okupljanja u zatvorenom, realno je za očekivati veći broj zaraza.

-Posljednjih dana svi se više družimo, a doček nove godine je tek pred nama tako da u narednim danima možemo očekivati i veći broj zaraza. Svakako bih građanima preporučio oprez kako bi zaštitili svoje zdravlje – zaključuje Trupac.

Blago povećan broj pacijenata zaraženih covidom bilježe i u Općoj bolnici Bjelovar gdje je trenutno na liječenju 20 pacijenata zaraženih covidom-19, od kojih je dvoje na respiratoru. Iako je broj takvih pacijenata u porastu, većina onih koji posljednjih tjedana završe na bolničkom covid odjelu, srećom, nije životno ugrožena.

Asimptomatski covid

-Hospitalizirani pacijenti uz covid uglavnom imaju druge zdravstvene probleme zbog čega ih zadržimo na odjelu. Među njima je i dio starijih ljudi koji inače žive sami, nemaju podršku obitelji, pa ih ostavimo u bolnici kako bi imali odgovarajući skrb. Imamo i nešto pacijenata iz domova za starije osobe koji također nisu životno ugroženi, ali smo zaključili da je sigurnije da su izolirani u bolnici – tumači ravnateljica Opće bolnice Bjelovar Sanela Grbaš Bratković.

Dodaje kako je jedan od razloga zbog kojih se zaraza brzo žiri i velik broj asimptomatskih pacijenata.

-To najbolje vidimo po pacijentima koji trebaju na neki operativni zahvat. Oni se svi moraju testirati prije operacije, a mnogi budu pozitivni iako nemaju apsolutno nikakvih simptoma – kaže ravnateljica.

Unatoč porastu broja hospitalizacija, u bolnici uspijevaju organizirati posao bez problema, kaže Grbaš Bratković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!