Bjelovarska pedijatrica otkriva zašto su nam djeca sve bolesnija

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

 

Pedijatrijske ambulante pune su malenih pacijenata koji posljednjih tjedana muku muče s različitim virusnim infekcijama. Kako doznajemo od bjelovarske pedijatrice Marije Čatipović, ponajprije je riječ o RSV-u, gripi i covidu, a sve ove infekcije imaju vrlo slične simptome, pogotovo u početku bolesti.

Boravak na otvorenom

-Situacija je identična onoj iz veljače 2020. godine, a sjetimo se, to je bio mjesec uoči prvog potvrđenog slučaja covida u Hrvatskoj – otkriva naša sugovornica dodajući kako nema odgovor na pitanje koji je uzrok ovakvoj situaciji, no glavne „krivce” za ovoliki broj infekcija u dječjoj dobi vidi u tri potpuno različita uzroka.

-Prvo bih svakako istaknula klimatske promjene. Već godinama u našim krajevima nema pravog snijega, nema izraženijih minusa ni snažnih zima. Izgleda kako su se virusi adaptirali, ali ljudi još uvijek nisu stvorili imunitet. Isto tako, gotovo dvije i pol godine smo bili izolirani pod maskama koje smo tek nedavno počeli skidati. I treće, djeca danas ne žive vani. Naime, ako roditelji rade do kasno popodne, djeca su još dulje u vrtićima. Naravno, odgojiteljice ih vode u šetnju, ali to nije djetinjstvo kakvo ja pamtim. Starije generacije će se sjetiti da su djeca nekada neusporedivo više boravila na svježem zraku – objašnjava doktorica Čatipović. Kada se ova tri faktora zbroje, dobivamo pune čekaonice, no ono što budi optimizam je činjenica da uglavnom nije riječ o težim oboljenjima.

Spajanje simptoma

-Svi su bolesni i stalno su bolesni, ali na sreću, u većini slučajeva nisu teže bolesni. Tako bih opisala stanje u ambulanti. U praksi to izgleda ovako, djeca se razbole, ostanu kod kuće tjedan ili dva, vrate se u kolektiv na nekoliko dana tijekom koji se opet razbole i tako u krug. Simptomi s kojima dolaze su šmrcanje, temperatura i kašalj, ali njima se vrlo često pridruže povraćanje i proljev. Nekada su naši mali pacijenti jednom dolazili sa simptomima respiratornih infekcija, a drugi put s gastrointestinalnim simptomima poput proljeva i povraćanja. Danas kada mame krenu nabrajati simptome svog djeteta, nabrajaju istovremeno sve redom – od šmrcanja, temperature i kašlja do povraćanja i proljeva – ističe pedijatrica dodajući kako su roditelji vrlo zabrinuti i kako pokušavaju svojoj djeci pomoći na različite načine.

-Nedavno me jedan tata nekoliko puta pitao što da svom djetetu kupi za imunitet. Točnog odgovora na to pitanje nema, ali roditelji na sve načine pokušavaju pomoći svojoj djeci pa se često vraćaju i starim bakinim receptima – od crvenog luka, preko guščje masti do raznih pripravaka protiv kašlja koje pripremaju kod kuće – kaže naša sugovornica dodajući kako je dio roditelja najavio da će djeca ovih dana ostati kod svojih kuća što bi se svakako moglo pozitivno odraziti na broj dječjih infekcija u narednim danima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!