Dinko Pirak: ”Ukinuli smo mjesne odbore i nikome ne nedostaju. S građanima komuniciramo izravno”

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Grad Čazma prvi je grad u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u kojemu su mjesni odbori ukinuti. Na taj način, poručuje gradonačelnik Dinko Pirak, građanima se uštedjelo 200-tinjak tisuća kuna koliko ti izbori koštaju, a ono što je još važnije, demokracija, ističe, nije pretrpjela nikakvu štetu.

„Čazma je grad s velikim brojem naselja, imamo ih 36, a imali smo sedam mjesnih odbora. Naše iskustvo nakon posljednjih izbora za Vijeća mjesnih odbora je bilo takvo da su samo jedan ili maksimalno dva mjesna odbora bili aktivni, dok se neki nisu čak niti formirali. Izbori za mjesne odbore su ustvari politička arena, pokazivanje tko je jači, a sve na račun poreznih obveznika”, govori Pirak i dodaje da gradonačelnik s građanima ne mora komunicirati putem posrednika iz mjesnih odbora, nego direktno.

Dobrodošli prijedlozi

„Svaki prijedlog naših građana nama je dobrodošao. To, naravno, ne znači da ćemo svaki prijedlog prihvatiti, ali sigurno ćemo o svakom prijedlogu razgovarati i analizirati ga. Pogotovo danas kada je tehnologija i komunikacija puno dostupnija nego prije, građani nam se mogu obratiti izravno”, poručuje gradonačelnik Pirak.

U Bjelovaru, iako su gradonačelnik Dario Hrebak i njegov zamjenik Igor Brajdić prvaci u direktnoj komunikaciji sa sugrađanima, pogotovo putem društvenih mreža, izbori za mjesne odbore i dalje se održavaju. I ne samo to, nego zamjenik Brajdić govori da 38 mjesnih odbora, koliko je na području Grada Bjelovara, uopće nije previše. Unatoč tomu što u Mjesnom odboru Mala Ciglena nema dovoljno stanovnika čak niti da se naprave dvije različite liste pa se ruši čitav koncept demokracije.

Prethodno, 2019. godine, upravo je redova vladajuće koalicije HSLS-a i HDZ-a stigao prijedlog o smanjenju broja mjesnih odbora na području Grada Bjelovara, no bilo je to kukavičje jaje vladajućih. Komisija koju je predvodio oporbenjak Nenad Nekvapil (SDP) nije dala nikakav prijedlog, zaključak ili bilo koji drugi formalni oblik izjašnjavanja pa su mjesni odbori ostali neokrznuti.

Nezakonit rad odbora

Marina Balen, vijećnica Mjesnog odbora Trojstveni Markovac, potkraj prošle godine u poduljem obraćanju na svojem Facebook profilu opisala je kako konkretno izgleda rad u Vijeću Mjesnog odbora, a njezino iskustvo prilično je slično onome što tvrdi čazmanski gradonačelnik Pirak.

„Sama sam bila članica VMO i mislim da sam svojim znanjem mogla doprinijeti i sadašnjoj koaliciji koja je imala većinu. Upozoravala sam do polovice mandata o nezakonitosti rada, pisala poruke članovima VMO, javno pisala na društvenim mrežama, ali čemu to sve kada nitko za ništa ne mari i odustala sam. Rezultat rada Vijeća mjesnog odbora u Trojstvenom Markovcu su tri ili četiri sastanka bez dnevnog reda, zapisnika, zaključaka, planova i dalje neću nabrajati. Smatram da svi izabrani članovi u VMO moraju zajedno surađivati neovisno o političkoj pripadnosti jer smo susjedi s istim ciljem, dobrobit za našu mjesnu zajednicu. Projekte kanalizacije i poučne staze ne pripisujem radu VMO jer su planirani i doneseni na višim razinama odlučivanja. Čestitam na odrađenim projektima”, istaknula je Balen.

Bjelovačani će na izbore za članove Vijeća Mjesnih odbora izaći u nedjelju, 22. siječnja, liste su objavljene na internetskim stranicama Grada Bjelovara, a ako niste znali, u tijeku je i službena predizborna kampanja koja će trajati do 21. siječnja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!