Preminuo ratni zapovjednik 105. brigade Stjepan Ivanić

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Umirovljeni brigadir Stjepan Ivanić, ratni zapovjednik 105. brigade, umro je u ponedjeljak nakon kratke, ali teške bolesti. Ivanić je bio zapovjednik 105. brigade od njezina osnutka do završetka ratnog puta na bojištima istočne i zapadne Slavonije, a potkraj studenog prošle godine primio je odlikovanje Red bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama OS RH te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju.

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović prigodom odlikovanja zahvalio je Ivaniću na zaslugama u Domovinskog ratu.

„Čast mi je, makar i s velikim zakašnjenjem, dodijeliti vam odlikovanje Republike Hrvatske za ono što ste učinili za našu zemlju, za našu vojsku i za našu slobodu, prije trideset godina”, poručio je predsjednik Milanović dodavši da su to događaji koje moramo pamtiti, moramo njegovati i ne smijemo zaboraviti.

Dobar dio svojih mirnodopskih dana brigadir Ivanić proveo je pišući knjige o Domovinskom ratu. Bio je odgovoran za gotovo deset tisuća pripadnika brigade koja se borila u gotovo svim velikim hrvatskim bitkama, ponekad i presudnima. Na žalost, živote su na oltar domovine položila 92 pripadnika 105. brigade, a ranjeno je njih 350.

‘Da se ne zaboravi’

Ovaj tekst sufinanciran je od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Stjepan Ivanić

Uzbudljivog ratnog puta 105. brigade zapovjednik Ivanić prvi puta sjetio se u knjizi „Da se ne zaboravi” iz 2006. godine, a riječ je o dnevničkim zapisima, sjećanjima i zapažanjima o ratnim danima na bojištima istočne i zapadne Slavonije. Kao posebna vrijednost njegova književnog prvijenca spominju se zapisi o opisi ljudi i njihovo ratno odrastanje, ali i način na koji su primjenjivana borbena i taktička iskustva. U ratne devedesete Ivanić se ponovno vraća deset godina kasnije kada izdaje svoju drugu knjigu, Lice i naličje Domovinskog rata.
Svoj književni opus završava 2018. godine knjigom „105. brigada HV Bjelovar: zapovjednikovi zapisi”.

Kao ratni zapovjednik i neposredni sudionik bitaka u kojima je dvaput ranjen, Ivanić je nepresušan izvor uzbudljivih priča iz ratnih vremena. Njegova je pak ambicija da se 105. brigada spasi od zaborava, kako se čini, u potpunosti ostvarena izdavanjem znanstvene monografije „Ratni put 105. brigade” dr. sc. Željka Karaule koja je piroj javnosti predstavljena prošle godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!