Što ako vas zaboli zub vikendom ili blagdanom? Sjedi i plači ili plati!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kažu da je bol u zubu jedna od najgorih boli koje postoje pa se svi brže bolje nastoje riješiti te boli. No, što kada zub odluči da s njim nešto nije u redu za vikend, praznik ili blagdan? Ništa, možemo sjediti i plakati ili platiti jer dežurnog zubara nema na cijelom području Bjelovarsko-bilogorske županije. Nije taj problem aktualna vijest već se proteže godinama, točnije od kada je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) ukinuo Centar dentalne medicine koji je, jasno, i financirao. Zbog te odluke, i dan danas neke županije nemaju na raspolaganju ni jednog dežurnog zubara. Razlog problema potvrdio nam je i Josip Rajković, v.d. ravnatelja Doma zdravlja BBŽ.

– Problem je u tome što to ne financira HZZO, a oni su naš glavni ugovorni partner koji nas financira. Međutim, ne pokrivaju rad vikendom, a plaća se samo rad subotom do 12 sati. Takvo je stanje već godinama. Pokazalo se da u razdoblju, kada je bilo dežurnih stomatologa, nije bilo intervencija dva pa i tri vikenda zbog čega se prestalo financirati – rekao je Rajković.

Jedan problem veže drugi.

– Kada bi mi plaćali sami dežurnog stomatologa, oni bi sami mogli birati po kojoj će cijeni raditi jer mi nemamo određene cijene. Kada bi HZZO odredio fiksirane cijene, one bi bile ugovorene i moralo bi se raditi po njima. Primjerice, tako je s obiteljskom medicinom gdje u Sredicama imamo vikendom dežurne i plaćene liječnike – dodaje.

Za komentar o nedostatku dežurstava, ali i mogućim rješenjima pitali smo i sami HZZO.

– Način na koji se organiziralo posebno dežurstvo u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti prije desetak godina nije pokazao željene rezultate te je sustav ugovaranja promijenjen i utvrđen Odlukom o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Spomenutom Odlukom utvrđen je standard osnovom kojeg se posebno dežurstvo u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti (polivalentnoj) ugovara u regionalnim centrima u Osijeku, Splitu i Rijeci po jedan tim te u Gradu Zagrebu tri tima. Tijela nadležna za zdravstvo jedinice područne (regionalne) samouprave odnosno županije utvrđuju potrebu za ustrojavanjem posebnog dežurstva u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite (polivalentne) u skladu s gore navedenim brojem timova te određuju lokaciju istog. Postoji mogućnost da pojedina županija utvrdi potrebu provođenja posebnog dežurstva, te ga organizira i financira kao izvanstandardnu uslugu za svoje stanovništvo – poručili su iz HZZO-a.

Tko nije u mogućnosti otići do najbližeg grada Zagreba, uvijek može platiti privatnika. Ipak, nisu ni svi privatnici dostupni uvijek. Razgovarali smo s Danijelom Hajdinjak Prihić iz Ladentala.

– Mislim da su dežurstva u stomatologiji potrebna jer gotovo trideset godina nema nikakve preventive. Na Badnjak je ove godine kod mene zvonio telefon četiri puta, a na Božić i narednih dana, bilo je oko 16 poziva. No, više ne radim hitna stanja jer sam trenutno na specijalizaciji ortodoncije pa mi to oduzima puno vremena. Protekle dvije godine sam izlazila na pozive svaki vikend pa čak i blagdan. To zna biti prilično iscrpljujuće jer se vraćate po nekoliko puta – rekla je Hajdinjak Prihić.

– Što se tiče cijena, naplaćivala sam minimalno i nisam išla na vrtoglave cijene. Radilo se o nekih 300 do 450 kuna s time da je pacijent dobio i snimku odnosno sliku koja se inače plaća oko 200 kuna. Iako, uvijek ispada da ste nehumani kada naplatite. Mislim da bi se trebalo nešto napraviti po pitanju dežurstava. Moj prijedlog je, kako imaju u drugim gradovima osnovanu Hitnu stomatološku službu, da županiji sufinanciraju drugi gradovi dežurstvo. Naravno, Dom zdravlja trebao bi poslati anketu stomatolozima u županiji, a mislim da ih imamo oko 45, i sigurno bi dvadesetak mladih liječnika to prihvatilo. Bitna je i cijena, a ja sam došla do brojke od nekih pola milijuna kuna koliko bi trebala financirati Bjelovarsko-bilogorska županija s gradovima – dodaje Hajdinjak Prihić.

Još jedna mogućnost je pripravnost.

– Postoji opcija da ne mora cijeli tim biti cijeli dan nego da je pripravan. To je način da se uštedi i da se napravi trijaža preko telefona. Ipak postoje situacije koje su hitne, ali i koje nisu. Zaključno rečeno, mislim da hitna zdravstvena skrb mora biti besplatna, ali i dostupna. Načina ima, samo treba dobre volje i organizacije – zaključila je.

Foto: Ilustracija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!