Totgergeli, Hrebak, Bilek ili Bajs? Evo tko je bio najaktivniji saborski zastupnik BBŽ u 2022. godini

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Miro Totgergeli, predsjednik HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije, najaktivnije je zastupao svoje birače u Hrvatskom saboru tijekom prošle godine, barem kada je u pitanju javni govor. Prema statistikama Hrvatskog sabora o aktivnosti zastupnika, Totgergeli je uvjerljivi prvak s čak dvostruko više javljanja od prvog sljedećeg na listi zastupnika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Totgergeli je, baš poput svojih županijskih kolega, veteran Hrvatskog sabora, a ovo mu je već treći mandat zaredom.

Grubišnopoljac Totgergeli najviše je volio replicirati, a saborski semafor zabilježio je čak 36 njegovih replika. Na povrede poslovnika Miro je ukazao 13 puta, a 12 puta govorio je kao predstavnik Kluba zastupnika HDZ-a. Četiri puta odgovorio je na repliku, dvaput verbalizirao obrazloženje predlagatelja te po jednom govorio kao izvjestitelj odbora te sudjelovao u pojedinačnoj raspravi.

Sljedeći na listi je Bjelovarčanin Damir Bajs, član Kluba zastupnika Fokusa, Reformista i nazavisnih zastupnika. Bivšem županu i ministru turizma ovo je također treći saborski mandat, najčešće se javljao upravo kao predstavnik Kluba, zabilježivši 20 izlazaka za saborsku govornicu. Poput suparnika Totgergelija, i Bajs je volio replicirati, iako u manjem opsegu. Replicirao je 14 puta, a još triput upozorio na povredu poslovnika.

U Saboru kao kod kuće

Bajsov sugrađanin Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a i bjelovarski gradonačelnik, bilježi tek 16 javljanja u svojem drugom mandatu saborskog zastupnika. Kao predstavnik Kluba HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka, Hrebak je zabilježio deset izlazaka, a po triput je replicirao te upozorio na povredu poslovnika.

Daruvarčanin Vladimir Bilek u Hrvatskom saboru „natukao je” već 11 godina staža. Ovo mu je četvrti mandat i po tomu ispada da mu ostali zastupnici iz Bjelovarsko-bilogorske županije, narodski rečeno, mogu ići po šibice.

Sudeći prema broju javljanja, Bilek se vodi onom starom da tiha voda brege dere. Kao predstavnik Kluba javio se pet puta, a replicirao je triput.

Bilek je, vrijedi napomenuti, uvijek bio šutljiv zastupnik, ali to ne znači da je u Saboru hvatao zjake. On je, naime, član čak četiri saborska odbora i kao predstavnik nacionalnih manjina ujedno i član dvaju saborskih klubova, a javni govor tek je dio posla saborskih zastupnika.

Uostalom, u politici je uvijek puno važnije ono što nije rečeno od onoga što je rečeno.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!