Kako vježbati besplatno i ne odustati nakon dva tjedna od te novogodišnje odluke?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nova godina, novi ja – popularna je krilatica među starima i mladima, a svi znamo da je novu godinu najbolje otvoriti odlukama o zdravom životu, gubljenju kilograma i vježbanju. No, inflacija i poskupljenje doveli su do toga da se prvo odričemo luksuza, a u današnjim vremenima, vježbanje se čini baš kao luksuz. No, uvijek se može vježbati i kod kuće, kako bi se reklo “za đaba”. Ipak, treba znati otkud krenuti.

– Kad se kreće vježbati, ključno je razmisliti o motivima. Najčešće je motiv upravo taj da smo previše jeli za blagdane, pa vježbamo da se smanji učinak te hrane. Drugi najčešći razlog je da se smanje bolovi koji se javljaju u tijelu zbog dugoročnog sjedenja i nekretanja – priča nam trenerica Ana Jeftimija iz daruvarskog kluba “Skok”.

Napominje da, bez obzira na cilj, treba znati koje su vježbe pogodne za aktualnu fizičku spremu neke osobe.

– Ako se radi o gubitku kila ili vraćanje na stanje prije blagdana, najbolje što možete napraviti za sebe, posebno ako niste vježbali donedavno, je hodanje. Treba krenuti u laganu šetnju, pa podići pomalo intenzitet. Hodanje je odlično jer najmanje šteti zglobovima i mišićima, a troši se dosta energije što je početni cilj – otkriva nam tajnu početničkog uspjeha u vježbanju.

Napominje kako je dobro vježbati i vježbe za oblikovanje tijela, jer se time dobivaju mišići, koji su teži, ali manji obujmom nego masno tkivo. No, vježbe oblikovanja ne pomažu preko noći nego je to ipak malo dugoročniji proces. A i dosta toga ovisi o samoj osobi, ali i o vrsti treninga kao i o prijašnjem treniranju, odnosno ne treniranju.

– Najbitnija je stvar da se smanji unos energije, odnosno hrane na dnevnoj bazi. Dakle, cilj je da se unosi manje energije, a ne da se unese previše energije, pa se onda gleda kako da se sve to potroši – priča i pojašnjava

– Najčešće ljudi krenu vježbati i zacrtaju si koliko kalorija moraju potrošiti da bi potrošili više nego što su unijeli, ali tijelo je jako pametno, i čim potrošimo više nego što treba, traži više hrane jer ne voli gubiti energiju. Ako se unese manje energije/hrane nego što nam treba, onda sama aktivnost naprosto ubrzava rad metabolizma i doprinosi oblikovanju tijela, većoj pokretljivosti i mobilnosti – pojašnjava pomalo laički za sve one koji ni sami nisu sigurni u svoju novogodišnju odluku.

Upravo je promjena stila života, ipak ne drastična, možda ključ uspjeha u dugoročnom pridržavanju novogodišnje odluke o smanjenju broja kilograma ili aktivnijem životu.

– To je odličan način da napredujemo, da samo više hodamo i pokušamo malo manje jesti. Tako utječemo pozitivno na zdravlje i dugovječnost, a to je najbolji krajnji cilj, a ne samo gubitak kilograma – zaključuje Jeftimija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!