U Bjelovaru već mjesecima ne možete iznajmiti e-bicikl, otkrili smo zašto

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ljubitelje vožnje na unajmljenim električnim biciklima, a takvih u Bjelovaru izgleda da nema previše, razočarat će vijest da tvrtku Visio bike već neko vrijeme vodi privremeni stečajni upravitelj. Ta je zagrebačka tvrtka u suvlasništvu bjelovarskog inovatora i poduzetnika Marka Matende prije dvije i pol godine dala najbolju ponudu za isporučitelja stanica za punjenje i iznajmljivanje e-bicikala u Bjelovaru. Ponuda te tvrtke od 328 tisuća kuna bila je nešto niža od druge pristigle ponude, a vrijedi napomenuti da nije sav novac stigao iz gradskog proračuna, nego se tu našlo i 123,5 tisuća kuna iz Ministarstva turizma koje je podržalo taj projekt.

Međutim, najam e-bicikala u Bjelovaru nije pao na plodno tlo. Podsjetimo, e-bicikli su se mogli iznajmljivati na tri gradske lokacije. Riječ je o Poljani dr. Franje Tuđmana pokraj Skate parka, na Šetalištu dr. Ivše Lebovića pokraj Dječjeg odjela knjižnice i u Masarykovov ulici pokraj Autobusnog kolodvora. Na svakoj lokaciji nalazila su se četiri e-bicikla, dakle ukupno njih 12.

I dok je prve godine interes još i postojao te su zabilježena 492 najma, već sljedeće godine ta se brojka uvelike smanjila na 73 najma.

Na žalost, zabilježeno je i nekoliko slučajeva vandalizma i oštećenja stanica za iznajmljivanje bicikala, a najčešće je na meti bila stanica na Poljani dr. Franje Tuđmana.

Prošle, 2022. godine, bicikli se uopće nisu iznajmljivali, a iz gradske uprave obavijestili su nas da je tvrtka Visio bike dobila privremenog stečajnog upravitelja.

Iz Sudskog registra Trgovačkog suda u Bjelovaru vidljivo je da je prevremena stečajna upraviteljica Ivana Kalkan stupila na dužnost početkom prošle godine, a iz poslovnog izvješća tvrtke vidljivo je da je Visio bike tijekom 2020. i 2021. godine poslovao s gubitkom.

„Stanice trenutačno nisu u funkciji jer tvrtka Visio bike d.o.o., koja je postavila stanice ima određenog privremenog stečajnog upravitelja i nije u mogućnosti nastaviti održavanje sustava za iznajmljivanje e-bicikala. U tijeku je pronalaženje opcije za daljnji nastavak rada stanica za iznajmljivanje e-bicikala tako da se za sada ne planira proširenje sustava ni postavljanje novih stajališta”, odgovorili su na naš upit iz gradske uprave.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!