Zlatko Mađeruh: Imamo pripremljene projekte koji daleko premašuju 100 milijuna kuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sam početak godine još je uvijek vrijeme za podvlačenje crte pod onu prethodnu kako bi se sumiralo sve ostvareno i vidjelo što tek treba odraditi. Po čemu će se 2022. pamtiti u Grubišnom Polju, a što žele napraviti ove, 2023. rekao nam je gradonačelnik Zlatko Mađeruh.

Prošla godina je bila u znaku dvije velike investicije, podzemnog skladišta plina i nogostupa i kanalizacije na potezu Grubišno Polje-Veliki Zdenci koje se nastavljaju i u 2023. Koliko su te investicije vrijedne i što znače za Grad, posebice podzemno skladište plina?

Podzemno skladište plina projekt je vrijedan oko 500 milijuna kuna. Taj je projekt uz skladište Okoli odlukom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uvršten na listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske kao energetski objekt iznimne važnosti za sigurnost opskrbe prirodnim plinom potrošača cijele Hrvatske. Početak primarne, odnosno probne eksploatacije plina planiran je za drugi kvartal 2023. godine. Ovo je ekološki siguran projekt, koji će koristiti uslužne djelatnosti grada i na taj način utjecati na prihodovnu stranu našeg proračuna i otvoriti nove mogućnosti za druge veće projekte u Grubišnom Polju. Ujedno će zaposliti najmanje 15 novih radnika. Provedbom ove investicije, Grubišno Polje će biti ucrtano na karti energetske infrastrukture Europe. Rekonstrukcija državne ceste D5 na dionici od Grubišnoga Polja (Ulice Andrije Hebranga) do kružnog toka u Velikim Zdencima, u dužini cca 5 km, obuhvaća izgradnju glavnog i sekundarnog kolektora sanitarno-fekalne kanalizacije s prepumpnim stanicama, izgradnju magistralnog vodovoda, rekonstrukciju pločastih cijevnih propusta, beterment (proširenje ceste) s ugradnjom cestovnih ivičnjaka, uređenje kolnih ulaza i zatvaranja (zatrpavanja) cestovnih jaraka, te kao i izgradnja nogostupa. Vrijednost investicije je ukupno 49.300.000,00 kuna bez PDV-a. Početak radova tj. uvođenje u posao izvođača radova bilo je 02. rujna 2021. godine, a ugovorni rok završetka radova je dvije godine.

Grubišno Polje je i jedino u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koje ima ovlašteni laboratorij za analizu tla. Kakav je interes poljoprivrednika i odakle sve dolaze? Grad i svojim poljoprivrednicima subvencionira analizu tla – koliko iznosi ta potpora?

Laboratorij za analizu tla, koji radi u sklopu Razvojne agencije AGRO prvi je i jedini ovlašteni laboratorij u županiji. Do sada je na području Hrvatske samo 9 institucija imalo rješenje za ovlašteno obavljanje analize tla, a potreba za njihovim uslugama sve je veća. Od kada je laboratorij ishodio ovlaštenje broj zaprimljenih uzoraka enormno je porastao. Većina uzoraka pristiže s područja naše županije, no bilježi se interes i izvan granica.

Kao i brojni drugi gradovi i vi stipendirate svoje studente, ali vi studentima dajete i uskrsnice. Kako to i koliko iznose uskrsnice? Kada je riječ o nešto mlađima treba spomenuti gradsku potporu za učenike prvih razreda Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje. Koliko ona iznosi, tko ima pravo na nju i kakav je efekt – vidi li se pomak u upisima?

Grad Grubišno Polje putem Javnog poziva već drugu godinu zaredom poziva redovne studente do 26 godina s prebivalištem na području Grada Grubišnoga Polja da se prijave za prigodne nagrade za Uskršnje blagdane, u pojedinačnom iznosu od 300 kuna. Za one mlađe, učenike 1. razreda Srednje škole Bartola Kašića u Grubišnom Polju, Grad već treću godinu zaredom osigurava potpore za nabavu udžbenika u pojedinačnom iznosu od 1.000,00 kuna po djetetu, putem javnog poziva za podnošenje zahtjeva. Potporu za nabavu udžbenika ne mogu dobiti oni koji su dobili besplatne udžbenike po drugoj osnovi, kao ni učenici koji ponavljaju prvi razred srednje škole. Korisnik koji je ostvario potporu za nabavu udžbenika dužan je tijekom te školske godine pohađati prvi razred u Srednjoj školi Bartola Kašića u Grubišnom Polju, u suprotnom mora vratiti iznos potpore. Potporama za kupnju udžbenika za učenike prvih razreda želimo pomoći školi da ima što više upisanih učenika i što više obrazovnih smjerova potrebnih gospodarstvu na širem području.

Zaboravili niste ni na najstarije sugrađane, nastavlja se projekt “Brinem još bolje za Grubišno Polje”, ali već imate u planu proširenje projekta. Na koji točno način?

Projekt Brinem još bolje za Grubišno Polje vrijedan je 1.226.000 kuna i kroz isti je zaposleno 25 žena, koje skrbe o 150 osoba u potrebi. Najavljen je i novi, prošireniji projekt, a prema do sada dostupnim informacijama radit će se o dužem vremenskom periodu zapošljavanja, većem obuhvatu brige o starijima i nemoćnima, što bi osim dosadašnjih domaćica moglo uključivati i medicinsku brigu te pomoć pri obavljanju težih poslova koji bi značili i zapošljavanje muških osoba. Navedeno je izneseno temeljem usmenih informacija, a svi detalji bit će poznati nakon raspisivanja natječaja i prijave projekta na isti.

Od onoga što treba odraditi je dogradnja vrtića, jedan vjerujem sladak projekt. Za koliko djece, kolika je potreba, koliko je vrijedan projekt i kako se financira? Kada se mogu očekivati radovi?

Grad Grubišno Polje će po drugi puta u šest godina raditi na proširenju kapaciteta dječjeg vrtića, jer je cilj Grada i Ministarstva znanosti i obrazovanja da svako dijete ima osigurano mjesto u vrtiću. Prostorni kapaciteti dozvoljavaju proširenje za još jednu odgojnu skupinu, stoga se projekt bazira na dogradnji jednog dnevnog boravka za djecu u dobi od 3 do 7 godina, čime će se povećat kapacitet ustanove za 20 upisnih mjesta. Započeli smo s projektiranjem, očekujemo da će građevinska dozvola biti izdana do sredine 2023. godine, nakon čeka možemo započeti s postupkom javne nabave i ugovaranja izvođača radova. Za ovu investiciju osigurano je 1.224.000 kuna iz Nacionalnog plana za oporavak.

Koji su najvažniji planovi za ovu godinu?

Imamo pripremljeno dosta novih velikih projekata. Vizija je pripremiti što više projekata i čekati raspisivanje natječaja. Ako bi zbrojili vrijednosti pripremljenih projekata one daleko premašuju 100 milijuna kuna. A najvažniji su socijalni, infrastrukturni i turistički projekti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!