Igor Lešnik: Stiže ansambl Kraljevskog konzervatorija iz Bruxellesa, ali i brojni drugi gosti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon dvije godine pauze, vraća se i Međunarodni tjedan udaraljkaša. Riječ je o jedinstvenom glazbenom događaju na našim prostorima zbog kojeg Bjelovar na nekoliko dana postaje u svjetsko središte udaraljkaške glazbe. Ove godine koncertni program traje od 19. do 21. siječnja. Ujedno, ovo će ovo biti jubilarno 20. izdanje popularnog Tjedna udaraljkaša, a ulaz na sve koncerte je slobodan. Kako je sve počelo, prisjetio se njegov idejni začetnik i umjetnički voditelj profesor Igor Lešnik, dekan Muzičke akademije u Zagrebu.

Festival leti svijetom

-Publika i zanimanje ljudi za to što radimo održali su Tjedan udaraljkaša posljednjih 20 godina. U bjelovarskoj sredini su bili prepoznati napori da našem udaraljkaškom festivalu podarimo krila da leti svijetom, ali i da drugi iz svijeta lete k nama. Prije više od 20 godina smo započeli suradnju s bjelovarskom Glazbenom školom Vatroslava Lisinskog oko udaraljkaškog festivala. On se u početku nije zvao kao danas, no i više od 20 godina u Bjelovaru imamo festival udaraljkaša u ovom zimskom terminu – istaknuo je profesor Lešnik prisjetivši se i jedne anegdote koja govori o tome koliko su Bjelovar i udarsljkaši isprepleteni.

– Jednom prilikom jedan japanski udaraljkaš pitao kako se u Hrvatskoj postaje udaraljkaš na što mu je netko doviknuo „Tako da se rodiš u Bjelovaru” – kazao je profesor Lešnik. Da je tome zaista tako svjedoči primjer Bjelovarčanima Marka Mihajlovića.

-Zaista bismo mogli reći da je on dijete Tjedna udaraljkaša. Kolega Mihajlović je godinama kao učenik nastupao na ovom festivalu, kasnije kao student, a sada vodi Udaraljkaški ansambl Muzičke akademije u Zagrebu – otkrio je profesor Lešnik kojem su mnogi dodali epitet Bjelovarčanina iako on to nije. Bez obzira na to, bjelovarski Tjedan udaraljkaša poznaje u dušu te otkriva što na njegovom ovogodišnjem izdanju publika može očekivati.

Sjajan program

– Ove godine smo se oslobodili covid stege koja nas je pratila posljednje dvije godine, a zbog koje su se naši festivali održavali u skromnijem izdanju. Sada nam stiže veliki udaraljkaški ansambl s 15-ak udaraljkaša s Kraljevskog konzervatorija iz Bruxellesa. Bit će glasno i vrlo zanimljivo. Doći će nam i jedan profesionalni udaraljkaški ansambl iz Španjolske. Tradicionalno festival otvaraju domaće snage biNgbang-a, udaraljkaškog ansambla Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Nismo zaboravili niti najmlađe snage tako da ćemo imati male udaraljkaše iz Labina te jedan njihov veći ansambl. Naravno, priliku predstaviti se domaćoj publici na koncertnom podiju imat će i udaraljkaši bjelovarske Glazbene škole Vatroslava Lisinskog – najavio je profesor Lešnik ovogodišnji program festivala. No osim večernjih koncerata, i ove godine će se u sklopu Tjedna udaraljkaša održavati jutarnje radionice koje će biti otvorene za javnost i tijekom kojih će vrhunski strani glazbeni pedagozi pokazivati što oni rade i kakav je njihov program.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!