Provjerili smo kako protječe prvi dan besplatnog obroka u školama i u čemu je najveći problem

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Od danas će oko 311 tisuća osnovnoškolaca imati besplatne obroke u školama za što će se iz državnog proračuna izdvojiti 73 milijuna eura. Iako je kratko vrijeme za pripremu nekim školama stvorilo određene probleme, škole u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji su spremne, koliko toliko.

– Kod nas je sve u redu i spremni smo, koliko toliko. Još se uhodavamo, ali prvi dan, kako je i najavljeno, svi će imati besplatan obrok. Uglavnom, uspjeli smo sve organizirati. Još samo čekamo odobrenje Ministarstva obrazovanja za zapošljavanje dodatnih osoba, ali do tada ćemo se snaći – rekla je ravnateljica I. osnovne škole Bjelovar Martina Supančić.

S druge strane, II. osnovna škola Bjelovar nema uvjete da bi sva djeca imala svaki dan topli obrok. Ravnateljica Ines Kapša morala se domoći rješenju tako da je na kraju sve uspješno organizirano.

– Sve je organizirano, a sva djeca koja žele jesti dobit će svoj obrok. Jelovnici su napravljeni u suradnji s nutricionisticom koju je unajmio Grad Bjelovar te objavljeni. Razmišljala sam na koji način riješiti problem koji smo imali jer mi nemamo uvjete da sva djeca imaju svaki dan topli obrok. Složila sam da se jelovnici mijenjaju tako da u tri školske zgrade, koliko ih imamo, sva djeca dva tjedna imaju kuhani obrok, a jedan tjedan suhi. Tako da će sva djeca biti jednako zastupljena s toplim obrocima. Primjerice, ovaj tjedan škola centar i Ždralovi imaju kuhani obrok dok učenici u matičnoj školi imaju suhi obrok, onda idući tjedan matična i centar imaju kuhani, a Ždralovi suhi i tako će se izmjenjivati. Prilagodili smo se kako smo mogli – rekla je Kapša.

Sve je “relativno” u redu i u III. Osnovnoj školi Bjelovar što nam je potvrdila ravnateljica Goranka Preskočil.

– Čekamo još od Ministarstva obrazovanja da nam da suglasnost za zapošljavanje novih kuharica jer nemamo ih dovoljan broj. Isto tako, čekamo odobrenje od osnivača za nabavu pribora za jelo. Trenutno zato imamo suhi obrok jer ne postoji druga mogućnost ovaj tjedan, a za dalje ćemo vidjeti kada dobijemo sve potrebne suglasnosti – rekla je Preskočil.

Jesu li bjelovarske škole spremne za besplatne obroke, nedavno smo upitali i gradonačelnika Darija Hrebaka.

– Ne bi trebalo biti većih problema. Obroci se u školama poslužuju i neovisno o odluci Vlade. Nama će biti nešto lakše jer će se rasteretiti Gradski proračun – rekao je Hrebak.

Kada se u organizaciju uračuna kratak rok za pripremu, škole su se prilagodile s onime što imaju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!