Krenula naplata parkinga u eurima: Doznajemo kakva su pravila

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

I dok je euro kao sredstvo plaćanja u Hrvatskoj uveden na samu Novu godinu, prebacivanje na novu valutu na automatima za parking bjelovarskog Komunalaca započelo je jučer. Naime, pretpostavka je bila da će građani u prvom tjednu uvođenja eura sakupiti dovoljno kovanica koje će im biti potrebne za plaćanje parkinga pa otuda i ova „odgoda uvođenja eura” od nekoliko dana.

-Jučer je krenulo prebacivanje automata za parking s kuna na eure. Kako u gradu imamo 37 automata, taj će proces trajati nekoliko dana. Dakle, u nekoliko narednih dana neki od automata će primati kune, a neki eure. Nakon što pojedini automat za parking prebacimo na euro, to će biti naznačeno na samom automatu, a naznačeno će biti i koje apoene eura prima – otkrio je Jozo Ćurić iz bjelovarskog Komunalca. Kako je pojasnio, automati nakon prilagodbe primaju kovanice od 10, 20 i 50 centi te l i 2 eura. Kada je riječ o samim cijenama parkinga, one se neće bitnije mijenjati. Tako će cijena jednog sata parkiranja u prvoj zoni iznositi 40 centi, a u drugoj zoni 30 centi.

-Nakon konverzije u euro cijena jednog sata parkiranja u drugoj zoni bi bila 0.27 eura, no zbog tehničke nemogućnosti prihvata kovanica od 1, 2 i 5 centi zbog preniske mase, cijena će nakon zaokruživanja i preračunavanja iznositi 0.3 eura – otkriva Ćurić. Baš kao i do sada, automati za plaćanje parkinga u Bjelovaru neće vraćati „kusur” pa ćete tako, ako ubacite jedan euro u prvoj zoni, platiti parking za dva i pol sata što će i pisati na parkirnoj karti.

-Tako je bilo i u vrijeme kune pa građani koji su i ranije koristili automate s tim ne bi trebali imati problema – poručio je Ćurić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!