Ovo je najinteligentniji pas na svijetu. Je li i vaš na popisu?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Veliko istraživanje među 13 različitih pasmina pokazalo je da se jedan pas ističe kao najinteligentniji. Radi se o belgijskom kratkodlakom ovčaru Malionois. 

Naime, znanstvenici su procjenili 1000 pasa postavljajući im sedam kognitivnih i tri bihevioralna zadatka. 

Testovi su uključivali njihovu sposobnost čitanja ljudskih gesti i mogu li životinje zaobići prozirnu ogradu u obliku slova V kako bi dobile hranu koju su mogle vidjeti. Istraživači su također istraživali koliko je pas neovisan i koliko brzo dolazi do čovjeka po pomoć dajući mu nerješiv zadatak – pokušaj pristupa hrani u zatvorenoj kutiji – piše Daily Mail. 

Od pasa se zahtijevala zainteresiranost za rad i hranu, te da ne budu pretjerano agresivni. Odabrani su kućni ljubimci u dobi od jedne do osam godina jer se kongitivne osobine nisu u potpunosti razvile kod mlađih pasa, dok oni stariji mogu doživjeti kongitivni pad.

Drugo mjesto Border Collieu

Belgijski kratkodlaki ovčar Malinois, vrsta koja se često koristi kao policijski pas ili pas čuvar, zauzeo je prvo mjesto s 35 od 39 bodova. Border Collie su drugi s 26 bodova, dok je Hovawart, njemačka pasmina, treći s 25 bodova.

Inače, testovi su uključivali jedan u kojem su psu pokazane dvije zdjelice za hranu. Jedan je bio prazan, a drugi je imao hranu, ali je bio pokriven. Ideja je bila vidjeti može li životinja pronaći hranu u drugoj posudi.

Također, mjerili su sposobnost pasa da čitaju geste natjeravši ih da reagiraju na pet ljudskih pokreta: stalno pokazivanje, kratko pokazivanje, pokazivanje nogom, pokazivanje na nešto dok su okrenuti u drugom smjeru i praćenje pogleda.

Tim je rekao da bi ovaj test bio najbolji pokazatelj ukupne inteligencije, ali podaci su otkrili da nema razlike između pasmina pasa za ovaj zadatak.

Svi psi koji su sudjelovali u istraživanju:

Belgijski malinois

Australski čuvar stada (Australian Kelpie)

Labrador retriver

Border collie (Granični škotski ovčar)

Zlatni retriver

Hovawart

Španjolski vodeni pas

Šetlandski ovčar (Sheltie)

Engleski koker španijel

Australski ovčar

Mješanac

Njemački ovčar

Finski laponski pas

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!