U škole bi uskoro trebale stići i besplatne menstrualne potrepštine, evo što kažu ravnateljice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon besplatnih obroka, u škole bi ove godine trebala stići još jedna novina. Naime, država je za besplatne menstrualne potrepštine učenica, ali i korisnica skloništa država, osigurala milijun eura na poziciji Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. No, u zraku je još niz neodgovorenih pitanja, i to doslovno, jer Ministarstvo na Hinin upit nije dalo odgovore na pitanja poput onih kada bi prve zalihe mogle krenuti prema korisnicama, hoće li uz higijenske uloške djevojčice i žene besplatno dobiti i još neke menstrualne potrepštine i koje, hoće li zalihe potrepština biti iste za sve škole i skloništa, hoće li ih oni dobiti po inerciji ili će morati iskazati interes za njih.

Ne zna se ni što o svemu misle u Udruzi hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, zbog čega smo kontaktirali neke od ravnateljica osnovnih i srednjih škola u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

– Ideja je odlična i takvo nešto je uvijek dobrodošlo. Još uvijek nemamo službene informacije, ali kada one dođu, vjerujem da će biti na korist svim našim učenicama. U svakom slučaju, pozdravljam ideju – rekla je ravnateljica II. Osnovne škole Ines Kapša.

Ideju pozdravlja i Irena Ivanović, ravnateljica Srednje škole Čazma.

– Radi se o velikoj stvari i pomoći jer vrlo često se dogodi da mlade djevojke budu zatečene odnosno nepripremljene pa se snalazimo na različite načine. Isto tako, sigurno jedan dio učenica dolazi iz obitelji koje su u nepovoljnoj financijskoj situaciji tako da bi to i njima bio način da normalnije funkcioniraju – navodi Ivanović.

U Ekonomsku i turističku školu Daruvar uglavnom idu učenice pa ideju o besplatnim higijenskim ulošcima podupire i ravnateljica Dinka Kavalir.

– Vidjeli smo da takva praksa postoji i u drugim europskim školama pa bi to svakako bilo dobro i za naše škole, pogotovo našu u Daruvaru koja ima velik broj učenica. Primjerice, u Norveškoj, uz uloške, imaju i kondome pa čak i testove za trudnoću. Jasno je da se ipak ne možemo uspoređivati sa Skandinavcima, ali higijenski ulošci su dobar početak – rekla je Kavalir.

Ravnateljica bjelovarske Gimnazije Tanja Mamić slaže se da postoji potreba za higijenskim ulošcima u školi, ali smatra da je to i žalosno.

– Malo je žalosno da mi u 21. stoljeću govorimo o menstrualnom siromaštvu i da si određeni broj djevojaka i žena to ne može priuštiti. Meni bi bilo draže da se milijun eura izdvoji za obrazovanje i da se krenemo razvijati u nekom dobrom smjeru, a ne da se dovodimo u kontekst da imamo veliki broj mladih žena koje si ne mogu priuštiti higijenske potrepštine. Obrazovanje je jedini put ka razvoju nekog društva – rekla je Mamić.

Isto tako, postoje škole koje se bore s osnovnim potrepštinama, napominje Mamić.

– Postoje škole koje jedva osiguravaju tekući sapun i toaletni papir, a da ne kažem da postoje škole koje nemaju toplu vodu. Ne kažem da higijenske potrepštine nisu potrebne, itekako jesu, ali nažalost. Treba riješiti problem “zašto” su mlade žene u toj situaciji – poručila je.

Udruga PaRiter iz Rijeke provela je prvo istraživanje na tu temu u Hrvatskoj, a ono je pokazalo da svaka treće žena mora štedjeti na ulošcima ili kupovati manje kvalitetne dok čak 10 posto žena uloške si ne može si uopće priuštiti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!