Profesionalno, pozitivno, s dušom – to je recept kojim je Alfa radio u tri i pol godine osvojio središnju Hrvatsku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U tri i pol godine napravili su čudo! U ljeto 2019. petero entuzijasta predvođeno direktoricom Danijelom Vusić na poznatoj 100,1 MHz frekvenciji starog BBR-a pokrenulo je posve novu radijsku priču – Alfa radio. Krenuli su od nule, no s puno volje, ideja i elana koji su ih nakon manje od četiri godine doveli do finala najprestižnije medijske nagrade Zlatni Studio Jutarnjeg lista. Danas su jedan od tri najbolja radija u Hrvatskoj. Put do toga bio je istovremeno i zabavan i zahtjevan, kažu na Alfi.

-Imali smo viziju i plan, a od početka smo krenuli žestoko. Prvih nekoliko mjeseci radili smo uz zvuk čekića i bušilica jer smo preuređivali prostor bivšeg BBR-a koji smo iznajmili od Grada. U potpunosti smo ga prilagodili potrebama modernog radija. Uskoro smo otvorili i studio u Zagrebu, a slušateljima smo ponudili novu radijsku priču koja je naišla na sjajan odaziv na širokom području naše slušanosti koje podrazumijeva sedam županija središnje Hrvatske i Grad Zagreb – prisjeća se početaka direktorica Danijela Vusić, dodajući kako danas Alfu svakodnevno sluša oko 123 tisuće ljudi.

Ono što je Alfu od samih početaka razlikovalo od drugih radijskih postaja je vlastita produkcija kompletnog sadržaja – od lokalnih i nacionalnih vijesti, do zabavnog sadržaja koji se, u kombinaciji s miksom odlične domaće i strane glazbe pokazao kao pun pogodak. S obzirom na ekipu koja stoji iza svega, to i nije neko čudo, smatra glavna urednica Alfe Slavica Trgovac Martan.

-Od samog početka, na Alfi rade školovani i ljudi s velikim iskustvom na radiju. Naši voditelji Ivan Ileković, Gabrijela Čuljak, Dijana Čerčić i Damir Kopriva odličan su tim i zajedno su najviše odgovorni za zabavni dio programa. S druge strane, na radiju je izuzetno važan informativni dio programa za koji su zadužene kolegice Danijela Mlinac, Doris Aleksić i Nikolina Res, sve odreda školovane novinarke. Tu je i naš Bernard Kraljić koji brine oko toga kako ćemo biti predstavljeni na društvenim mrežama i, naravno, naš zaštitni glas Goran Navojec. Iako svatko u našem malom sustavu ima vlastita zaduženja, kao ekipa funkcioniramo besprijekorno i s dušom što rezultira sjajnom atmosferom koja je ključna na svakom radnom mjestu – kaže Trgovac Martan. Dodaje i kako je Alfa specifična po tome što u eteru nema ružnih vijesti i crne kronike, glavno i osnovno pravilo je – pozitiva.

-Ima izvanrednih situacija, poput potresa ili pandemije, kojima smo prilagodili čitav program kako bismo našim slušateljima ponudili važne i točna informacije u realnom vremenu. No, za klasičnu crnu kroniku i negativu kod nas nema mjesta, naš je glavni zadatak slušateljima izmamiti osmijeh na lice – kaže Trgovac Martan.

Početak spomenute pandemije bio je najveći izazov u ove tri i pol godine.

-Taman smo se ‘zalaufali’ i onda je sve stalo. Bili smo u šoku, no brzo smo doskočili problemu i osmislili nove koncepte koji su se ponovno pokazali kao dobitna kombinacija. Iskoristili smo prednosti radija i blagodati interneta, povezali se s našim pjevačima u izolaciji, malo smo i sami zapjevali… Nije bilo nimalo lako, producirali smo i snimali i iz studija i od kuće, no izašli smo iz svega još jači – kaže Danijela Vusić. Za naše poznate pjevače danas se podrazumijeva da gostuju na Alfu. Samo u posljednjih godinu dana kroz bjelovarski i zagrebački studio prošlo ih je pedesetak.

S popuštanjem pandemije stvorili su se uvjeti za širenje lepeze aktivnosti koje su od početka bile u planu. Počelo se intenzivnije raditi na videoprodukciji i društveno korisnim projektima.

-Povezali smo se prvenstveno s našim školama s kojima smo odradili čitav niz projekata. Educirali smo naše klince o medijskoj pismenosti, odradili s njima brojne novinarske radionice, povezivali radio, internet, ekologiju. Jako smo ponosni na taj dio naše priče, a prepoznala ga je i naša struka. Prošle godine dobili smo nagradu Hrvatskog društva radijskih nakladnika (HURIN) za projekt Mala škola novinarstva koji smo proveli s I. OŠ Bjelovar. Prošle godine pokrenuli smo i projekt Veliki-mali modro-zeleni u sklopu kojega spajamo djecu s hrvatskih otoka i kopna, s kojim nastavljamo ove, ali vjerujemo i narednih godina – kaže urednica Trgovac Martan.

Nominacija za najprestižniju domaću medijsku nagradu Zlatni studio veliko je priznanje za Alfu.

-Sretni smo zbog toga i zahvalni kolegama iz Jutarnjeg lista, ali prvenstveno svim našim slušateljima, prijateljima, poslovnim partnerima, svima koji su u ovih mjesec dana glasovali za nas i koji će to još učiniti do 20. siječnja. Pitali su nas kolege iz Jutarnjeg je li nominacija bila iznenađenje. Kad se osvrnemo unazad i vidimo što smo sve napravili u posljednje tri i pol godine, mislim da bez grižnje savjesti možemo reći da su nominacija i ulazak u finale itekako zasluženi. A kako će biti u finalu… Nezahvalno je prognozirati, no mi na Alfi smo uvijek optimisti – zaključuje direktorica Vusić.

Podsjetimo, za Alfa radio i ostale kandidate za Zlatni studio iz Bjelovarsko-bilogorske županije možete glasati na web stranici www.jutarnji.hr/zlatni-studio. Sretno svima!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!