Počinje suđenje bjelovarskom profesoru optuženom za pedofiliju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Županijski sud u Bjelovaru potvrdio je optužnicu protiv 61-godišnjeg profesora bjelovarske Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Z.S. zbog kaznenih djela povezanih s pedofilijom.

Podsjetimo, nakon višemjesečne istrage bjelovarsko Županijsko državno odvjetništvo optužnicu protiv Bjelovarčanina podignulo je u listopadu prošle godine zbog počinjena tri kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Konkretno, zbog teškog kaznenog djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, opisanog u članku 166. stavku 2. u vezi članka 158. stavka 5. i 1. Kaznenog zakona, kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina opisano u članku 158. stavku 6. u vezi stavka 2. KZ-a te kaznenog djela iskorištavanja djece za pornografiju, opisano i kažnjivo po članku 163. stavku 2. KZ/11, sve u vezi članka 51. KZ/11“.

Spomenuti članak 158. stavak 1. doslovno glasi „tko izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu radnju s djetetom mlađim od 15 godina, ili ga navede da izvrši spolni odnošaj ili s njime izjednačenu spolnu radnju s trećom osobom ili da nad samim sobom izvrši sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora od tri do 20 godina“, dok se u stavku 5. istog članka navodi da će se onaj „tko djelo iz stavka 1. ovog članka počini uz primjenu sile ili prijetnje, obmane, prijevare ili zlouporabom ovlasti ili teškog položaja ili odnosa zavisnosti djeteta o njemu“, kazniti kaznim zatvora od tri do 15 godina.

Nadalje, članak 166. stavak 2. koji navodi ŽDO odnosi se na posljedice koje su gore opisana kaznena djela ostavila na žrtvu te glasi: „Ako je kaznenim djelom iz članka 158. stavak 1. djetetu nanesena teška tjelesna ozljeda ili je narušen njegov tjelesni ili emocionalni razvoj ili je dijete ostalo trudno, ako je u djelu sudjelovalo više počinitelja, ili je djelo počinjeno nad posebno ranjivim djetetom ili je počinjeno od bliske osobe ili osobe s kojom dijete živi u zajedničkom kućanstvu, ili je počinjeno na osobito okrutan način ili osobito ponižavajući način, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora najmanje pet godina“.

Na Županijskom sudu u Bjelovaru potvrdili su nam kako je spomenuti predmet trenutno u fazi rasprave, a suđenje će biti zatvoreno za javnost zbog uključenosti djece. Optuženi profesor trenutno se nalazi u pritvoru, gdje je završio tijekom istrage u srpnju prošle godine. Iako ga je u listopadu, nakon podizanja optužnice, sud pustio na slobodu, nakon žalbe Županijskog državnog odvjetništva vraćen je u pritvor.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!