Direktorica Komunalca: Evo zašto smo odbili primiti varaždinsko smeće u Doline

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Varaždinsko smeće ni u kojem slučaju neće završavati na bjelovarskom odlagalištu otpada Doline, bez obzira koliko novčano izdašna bila ponuda njihova „komunalca”, odnosno komunalne tvrtke Čistoća Varaždin. Stanovnici Bjelovara, a posebice prigradskih naselja smještenih uz Doline, ne moraju biti brinuti. Novopečena direktorica Komunalca, Ivana Jurković – Piščević, pojašnjava da mogućnost da Varaždinci svoj otpad odlažu u Bjelovaru jednostavno – ne postoji.

Naime, Komunalac je prije otprilike mjesec dana zaprimio dopis varaždinske Čistoće na temu zbrinjavanja mješovitog komunalnog otpada na odlagalištu neopasnog otpada „Doline“, a istog dana Grad Varaždin je uputio dopis i prema Gradu Bjelovaru.

Međutim, direktorica Jurković – Piščević pojašnjava da su Doline, temeljem odluke o komunalnom redu, odlagalište za otpad s područja grada Bjelovara te općina Kapela, Nova Rača, Rovišće, Severin, Šandrovac, Velika Pisanica, Veliko Trojstvo i Zrinski Topolovac.

„Tom odlukom, dakle, zabranjuje se odlaganje otpada prikupljenog s područja drugih gradova i općina i slijedom toga Komunalac se očitovao da ne može ići mimo usvojenih obvezujućih odredbi osnivača i naručitelja javne usluge”, pojasnila je Jurković – Piščević.

‘Trajanje životnog vijeka’

Dodala je da Komunalac kao davatelj javne usluge mora voditi računa o potencijalnoj zagušenosti i „trajanju životnog vijeka“ odlagališta neopasnog otpada prvenstveno namijenjene otpadu stanovnika grada Bjelovara i općina Kapela, Nova Rača, Rovišće, Severin, Šandrovac, Velika Pisanica, Veliko Trojstvo i Zrinski Topolovac.

„U situaciji izrade financijskih projekcija za postizanje održivosti sustava komunalne djelatnosti – gospodarenje otpadom, svjesni smo činjenice kako bi Čistoća Varaždin podmirivala neku financijsku naknadu za zbrinjavanje MKO. No isto tako, što je možda značajnije, aspekt je komunalne i društvene koristi koja bi izostala ili bila negativno izražena te postala značajniji trošak prihvaćanjem navedenog prijedloga za suradnju”, poručila je Jurković – Piščević.

Kazala je i da je gospodarenje otpadom i zbrinjavanje mješovitog komunalnog otpada svakako goruća tema, o čemu govori i upravni spor između Varaždina i Ivanca na temu zbrinjavanja varaždinskog MKO na ivanečkom odlagalištu, a primjerci sličnih upita, kaže, ponavljaju se u kontinuitetu od strane raznih jedinica lokalne samouprave.
„Uz povećanje poticajne naknade za prekomjerno odlaganje MKO koji dolaze na naplatu JLS, koja je zapravo kazna, ali se sarkastično naziva poticajna, došlo bi do skraćivanja „životnog vijeka trajanja“ odlagališta neopasnog otpada Doline”, napominje Jurković – Piščević.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!