Pčelari o novom pravilniku za držanje pčela: ‘Ružno, rigorozno i katastrofalno!’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

‘Ružno, rigorozno i katastrofalno’. Upravo tim riječima pčelari opisuju novi Pravilnik o držanju pčela prema kojem košnice moraju biti udaljene najmanje pedeset metara zračne linije od autoceste i željezničke pruge, 800 metara zračne linije od proizvodnih pogona u konditorskoj i kemijskoj industriji i barem 300 metara zračne linije od građevina javne i društvene namjene, igrališta i rekreacijskih površina, ugostiteljskih objekata. Takve udaljenosti nisu realne i brojne pčelare će prisiliti na smanjenje broja košnica ne žele li kršiti pravila kada takav pravilnik stupi na snagu, žale se pčelari.

-Mi sada imamo nekih sedam tisuća pčelinjih zajednica na području Daruvara i zaista svaki drugi pčelar vjerojatno više neće zadovoljavati te uvjete – upozorava predsjednik Pčelarske udruge Bagrem Daruvar Dalibor Jareš.

Udaljenosti koje sada vrijede su od primjerice 20 do 50 metara i Jarešu nije jasno zašto su pravila tako drastično postrožena.

-Nisam vidio da su bili neki problemi, da je netko stradao i da je imao problema zbog pčela, da je stradao i stvarno ne znam zašto se rade takvi rigorozni pravilnici – čudi se Jareš.

Povećanje minimalne udaljenosti pčelinjaka čudi tim više kada se u obzir uzme da Europa ide u drugom smjeru, sve se više okreće urbanom pčelarenju, pa tako primjerice u Parizu košnice na krovovima zgrada nisu ništa neobično. I u Češkoj vlada miran suživot ljudi i pčela.

-U Češkoj pčele drže i blizu ceste, autoceste i željezničke pruge i javnih površina i sve funkcionira, nemaju nikakvih problema – opisuje češku praksu predsjednik daruvarskih pčelara.

Mi kao da raznim propisima idemo unatrag, pa su i sve priče o važnosti pčela, potrebi očuvanja okoliša i zelenoj poljoprivredi što se pčelara tiče samo prazne, otrcane priče, ljuti se naš sugovornik.

-Svi mi znamo da ne možemo bez pčela i da bez njih nećemo imati hrane, ali trenutno se ništa ne poduzima po tom pitanju već se ide unatrag – ističe Jareš i dodaje kako bi umjesto restrikcija trebali više raditi na edukaciji jer pčele vas, tumači, neće napadati ako ih ne dirate.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!