Hrebak: Morat ćemo potrošiti 28 milijuna kuna do srpnja, ne znam hoćemo li stići

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Grad Bjelovar za obnovu zgrada oštećenih u potresu do sada je dobio nešto više od 28 milijuna kuna, a najveći izazov bit će potrošiti taj novac do kraja lipnja, kazao je gradonačelnik Dario Hrebak na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak. Putem novca iz Fonda solidarnosti u planu je konstrukcijska obnova šest zgrada, pri čemu bi već za desetak dana trebali početi građevinski radovi na sportskoj dvorani Sokolana 1. Ministarstvo kulture u petak je odobrilo konstrukcijsku obnovu za još tri gradske zgrade, uključujući i đački dom u Nazorovoj ulici koji bi se trebao prenamijeniti u studentski dom i menzu.

Preostale dvije zgrade, obje na Trgu hrvatskih branitelja, nakon obnove preuzet će gradska tvrtka Tehnološki park te ih koristiti za poduzetnički inkubator i digitalno-inovacijski hub. Tehnološki park Bjelovar trebao bi upravljati i zgradom starog zatvora, uglovnicom na raskrižju Trumbićeve i Matice hrvatske. Usto, 200-tinjak tisuća kuna Grad Bjelovar dobio je i za obnovu zgrade gradske uprave koja je također oštećena u nedavnim potresima.

„Zbog kratkih rokova, bit će velik izazov konstrukcijski obnoviti sve te zgrade, ali vjerujemo da ćemo uspjeti jer imamo mogućnost raspisati javne nabave po bržoj proceduri. Nadamo se i očekujemo da nakon konstrukcijske obnove dobijemo dio novca i za cjelovitu obnovu i to putem Nacionalnog plana oporavka i otpornost u kojemu će na raspolaganju biti oko pet milijardi kuna”, poručio je gradonačelnik Hrebak dodavši da u Bjelovaru nikada neće biti više građevinskih skela nego sada. Istaknuo je i da će Bjelovar nakon obnove imati najljepši mali studentski kampus u Hrvatskoj jer će, kazao je, veleučilište, studentski dom i menza biti u samom centru grada na udaljenosti od stotinjak metara.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!