Noć muzeja: U Rovišću jedan od najbogatijih programa. Evo detalja…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U petak se održava Noć muzeja, događaj u organizaciji muzejskih kuća i drugih kulturnih institucija kojem je glavna značajka da su muzejski i drugi izložbeni prostori otvoreni do kasno u noć te da je ulaz potencijalnim posjetiteljima slobodan ili uz minimalnu novčanu naknadu koja im omogućava posjetu ne samo jednog muzejskog ili izložbenog prostora već više njih. 

Inače, prva Noć muzeja održana je u Berlinu pod nazivom Lange Nacht der Museen 1997. godine. Zbog iznimnog interesa i načina na koji je ideja o samom događaj realizirana ubrzo se proširio na više institucija i različitih gradova diljem Europe pa i svijeta.

U Rovišću su za petak pripremili jedan od najbogatijih programa na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Naime, U Kulturnom centru Rovišće program kreće od 18 sati, a naslov mu je “Mjesec nad tvrđavom – sjene i stražari” pod kojim će posjetitelji moći otići na zagonetno putovanje u prošlost Rovišća. U sklopu programa održat će se i jedna radionica te dva predavanja koja će održati dr. sc. Ivan Botica, viši znanstveni suradnik na Staroslavenskom institutu te Zdravko Birovljević, pisac zavičajne povijesti Valpova. 

Posjetitelji će do 23 sata moći razgledati tematske izložbe iz povijesti Župe, školstva, vatrogastva, udruga, zavičajnih grana i narodnog života rovišćanskog kraja. 

Treba istaknuti da se na službenoj internet stranici Općine Rovišće nalazi se poziv mještanima koji se žele uključiti u pripremu Noći muzeja. Naime, traže najstariju fotografiju rovišćanskog kraja, kao i sve materijale koji predstavljaju povijesno bogatstvo tog područja poput narodnih nošnji, kovanica, knjiga i slično, a sve će mještanima vratiti nakon skeniranja. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!