Svjetska premijera dokumentarca: Marijana Kranjec na scenu vraća veličanstvenu Evu Fischer

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

 

Ime Eve Fischer vrijeme je u našim krajevima poslalo u zaborav, no dokumentarni film Marijane Kranjec ovu iznimnu umjetnicu svjetske slave vraća pod svjetla reflektora. Premijera filma Eva Fischer – od Daruvara do Rima je danas u 19 sati u Daruvaru, dok će gledatelji HRT-a ovaj dokumentarac imati priliku pogledati već sljedećeg ponedjeljka u, 30. siječnja, na prvom programu u 23.10 sati te dan kasnije, 31. siječnja, na HRT3 u 18 sati. No tko je zapravo bila Eva Fischer, žena čije je ime hrvatskoj javnosti godinama bilo gotovo posve nepoznato?

Život kao najjači scenarist

-U principu, Eva Fischer nije puno vremena provela u Daruvaru – tek tri godine. Naime, kako je njezin otac bio rabin, zbog službe je premješten u Vršac nakon čega se Eva više nikada nije vraća u rodni grad. Ova žena imala je neobičnu i iznimno tešku životnu priču, ali joj je umjetnost koja ju danas legitimira kao jednu od najvažnijih pripadnica rimske poslijeratne slikarske škole, uz snalažljivost i sposobnost, omogućila da iz te strašne životne priče spasi ne samo sebe, već i svoju obitelj. Ovo je priča koja potvrđuje da je život najjači scenarist. Nažalost, njoj su se događale teške traume, no ženska snaga ju je tjerala naprijed. Divno je što je sve loše što je doživjela na neki način uspjela pobijediti – ističe scenaristica Marijana Kranjec pojašnjavajući kako je čitava priča oko filma započela s pripremom reportaže o Evi Fischer u Daruvaru kada se prvi put susrela s njezinim sinom Alenom Davidom Baumannom.

-Ta reportaža je prvo izišla u dnevnim emisijama pa u multinacionalnom magazinu Prizma. Tu je urednica Danijela Draštata predložila da napravim dokumentarac. Napisala je projekt, uredništvo ga je prihvatilo i tako se čitava priča zakotrljala. Film smo snimali prošlog lipnja i srpnja u Rimu gdje je Eva živjela i gdje i danas živi njezina obitelj. Uslijedilo je još nekoliko dana snimanja u Daruvaru pred otvorenje, kao i samo otvorenje izložbe o Evi Fischer. Nakon toga su na red došle montaža i finalizacija, a sada, uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, slijedi i premijera – kaže scenaristica otkrivajući kako je teklo samo snimanje filma u talijanskoj prijestolnici.

Tragovima slavne umjetnice

-Evin sin nam je otvorio vrata doma u kojem je ona živjela, vrata ateljea u kojem je stvarala, vodio nas na mjesta gdje je slikala. Upoznao nas je s ljudima koji su je dobro poznavali, kojim je ona pomagala u umjetničkom svijetu znajući koliko je teško probiti se. Samo snimanje je bilo jedno veliko afirmiranje, a najljepše iskustvo je bilo upoznavanje Evina mlađeg brata Roberta. On je danas vrlo vitalan 92-godišnjak koji fantastično govori naš jezik, a Evin sin Alan mi je otkrio da su Eva i njezin brat sve do njezine smrti 2015. godina pričali upravo na hrvatskom kada nisu željeli da ih drugi razumiju – otkriva Kranjec. A imali su o čemu pričati jer život im je donio filmske epizode. Oca su im ubili nacisti a Eva, njezina majka i brat uspjeli su preživjeti Holokaust uz pomoć dobrih ljudi koji su im pomagali. Nakon brojnih peripetija, život ih je odveo u Italiju gdje je Eva ostvarila zavidnu karijeru, upoznavši umjetnike poput Salvadora Dalija i Pabla Picassa. Za vrijeme boravka u Parizu upoznala je Marca Chagalla s kojim je ubrzo postala bliska prijateljica i njegova velika obožavateljica. Njezina djela su skupljali glumci poput Humphreya Bogarta, Lauren Bacall i Henrya Fonde.

Dodajmo tome kako je film nastao u produkciji Odjela dokumentarnih sadržaja Hrvatske televizije, urednica je Danijela Draštata, producent Miroslav Rezić, snimatelj Igor Tukša, montažer Miljenko Baričević. Film ima i originalnu glazbu koju su radili Ivana Đula i Luka Vrbanić, a kojom je film zasigurno dobio dimenziju koja ga izdvaja.

Foto: Privatni album


PODIJELI S PRIJATELJIMA!