Objavljen popis artikala koji su najviše neopravdano poskupjeli, na vrhu liste omiljena dječja poslastica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Državni inspektorat (DIRH) obavio je od 5. do 25. siječnja ukupno 1.458 nadzora, pri čemu je u 24,5 posto njih, izuzevši nadzore u kojima se činjenice još uvijek utvrđuju, utvrđeno neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022., izvijestili su u četvrtak iz DIRH-a.

Kako su izvijestili iz DIRH-a, tržišna i turistička inspekcija Državnog inspektorata obavile su ukupno 1.458 nadzora u kojima je, do sada, u 305 nadzora utvrđeno neopravdano povećanja cijena nakon 31. prosinca 2022. godine.

Utvrđivanje činjenica o možebitnom neopravdanom povećanju cijena, kako su naveli, u tijeku je u 211 inspekcijskih nadzora.

Izuzevši nadzore u kojima je utvrđivanje činjenica u tijeku, u 24,5 posto obavljenih nadzora utvrđeno je neopravdano povećanje cijena nakon 31. prosinca 2022. godine.

Kako navode iz DIRH-a, 70 posto nadziranih subjekata kod kojih je utvrđeno povećanje cijena tijekom inspekcijskog nadzora, odnosno neposredno do okončanja nadzora, vratilo je maloprodajne cijene na visinu maloprodajnih cijena na dan 31. prosinca 2022. godine.

“Ove brojke jasno nam pokazuju kako su inspekcijski nadzori Državnog inspektorata te mjere koja je Vlada donijela u cilju zaštite prava potrošača, urodile plodom”, kazao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić komentirajući dosadašnji tijek i preliminarne rezultate nadzora.

Kako se navodi u priopćenju, od ukupnog broja obavljenih nadzora (1.458) nad pružateljima usluga obavljeno je 382 inspekcijska nadzora, 328 nadzora u trgovini na malo, 108 inspekcijski nadzor u trgovini na malo pekarskim proizvodima te 640 nadzora ugostiteljske djelatnosti.

Prema preliminarnim podatcima prosječno povećanje cijena za nadzirane usluge je do 30 posto, dok je povećanje cijena u trgovini na malo pekarskim proizvodima, prosječno 15 posto.

Komparativnom analizom “novih”, viših cijena pojedinih ugostiteljskih usluga te “starih”, nižih cijena utvrđeno je povećanje cijena pojedinih ugostiteljskih usluga do 10 posto, a iznimno u pojedinim ovotjednim inspekcijskim nadzorima povećanje cijena pojedinih ugostiteljskih usluga do 29 posto.

U pogledu cijena u djelatnosti trgovine na malo utvrđeno je prosječno neopravdano povećanje za pojedine kontrolirane proizvode do 17 posto nakon 31. prosinca 2022. godine primjerice za mlijeko, pileće meso, pivo.

U četiri trgovačka lanca utvrđeno neopravdano povećanje cijena za deset proizvoda

Iz Inspektorata naglašavaju kako je okončan i značajan broj inspekcijskih nadzora u trgovini na malo u trgovačkim lancima, a u 19 trgovačkih lanaca tržišna inspekcija obavila je 93 nadzora.

Nadzori su obavljeni po službenoj dužnosti, kao planirani nadzori te povodom prijava građana.

Do sada je kod četiri trgovačka lanca utvrđeno neopravdano povećanje maloprodajnih cijena za deset proizvoda – hrana za mačke (29,18 posto), kakao napitak 800 g (18,91 posto), suhomesnati proizvod pečenica (20,52 posto), kiseli krastavci (9 posto), hrana za pse (38 posto), čokolada za kuhanje (13 posto), jogurt tekući (24,47 posto), maslac (19,87 posto) i keks (41,24 posto).

Iz DIRH-a napominju kako je u nekoliko trgovačkih lanaca utvrđivanje činjenica u tijeku.

U tijeku je izricanje novčanih kazni prema svim poslovnim subjektima koji su neopravdano povećali cijene nakon 31. prosinca 2022. godine odnosno od 1. siječnja 2023. godine pa do dana inspekcijskog nadzora

“Zaključno s 25. siječnja 2023., u okončanim inspekcijskim nadzorima izrečene su ukupno 272 novčane kazne, u ukupnom iznosu od 457.357,96 eura ( 3.445.963,55 kuna)”, istaknuli su iz Državnog inspektorata.

Također su poručili kako će inspekcije i dalje će, svaka u dijelu svoje nadležnosti, nastaviti koordinirano i kontinuirano obavljati inspekcijske nadzore u cilju zaštite potrošača.

U priopćenju su podsjetili Državni inspektorat nastavno na zaključak Vlade o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena (od 5. siječnja), provodi pojačane inspekcijske nadzore koji imaju za cilj zaštitu prava potrošača.   (Hina)

Foto: fah


PODIJELI S PRIJATELJIMA!