Poduzetniku iz Nove Rače prijevarom skinuto s računa više tisuća eura

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jučer je u Policijskoj postaji Bjelovar  odgovorna osoba jednog poduzeća s područja općine Nove Rača podnijela  kaznenu prijavu zbog kaznenog djela ‘računalna prijevara’.

U prijavi je navedeno da poduzeće ima otvoren poslovni račun u jednoj banci, a u utorak, 24. siječnja na e-mail poduzeća pristigla je elektronička pošta s nazivom te banke, a u poruci je pisalo da banka moli ažuriranje nove verzije mobilnog bankarstva. Za to se trebalo prijaviti na link koji se nalazio u elektroničkoj pošti. Ulaskom na link zatražen je korisnički broj za ulaz u mobilno bankarstvo, pin i jednokratna zaporka koja je pristigla SMS porukom s broja banke.

Kobna poruka

Poslije tijekom dana, ponovno je pristigla elektronička pošte te banke u kojoj mole korisnike da ne otvaraju raniju poruku budući da se radi o zlonamjernoj pošti, odnosno „phishing“ kampanji usmjerenoj na klijente banke. Budući da je navedena osoba ranije otvorila zlonamjernu poruku, nazvala je korisničku službu te je tom prilikom utvrdila da s poslovnog računa poduzeća nedostaje više tisuća eura – naveli su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

U vezi navedenog slijedi kriminalističko istraživanje.

Savjet građanima

Vezano za ovakvu vrstu prijevare, upozoravamo građane te zaposlenike raznih poduzeća ako zaprime elektroničku poštu takvog ili sličnog sadržaja, da ne otvaraju link te da ne ispunjavaju tražene podatke, budući da se radi o zlonamjernoj pošti kojoj je cilj financijski oštetiti građane ili poduzeća.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!