Kada djeca slušaju ‘Izbirljivu kravu’ Čazmanke Jadranke Piršljin ne trepću i ne brbljaju!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – Čazmanka Jadranka Piršljin poznata je po svojoj svestranosti i vrijednom radu, a to je uspjela dokazati još jednom. Naime, napisala je slikovnicu “Izbirljiva krava” koja je nedavno u Čazmi, točnije u Gradskoj knjižnici Slavka Kolara, doživjela i promociju, a malo je reći da su reakcije pozitivne, što od strane djece, što od njihovih roditelja. Ta zbirka pjesama koja je nastajala nekoliko godina dogodila se neplanski, ali svi oni koji su sudjelovali u njezinoj izradi, sretni su i zadovoljni što je “Izbirljiva krava” tu. Kako je slikovnica nastala, otkrila nam je sama Jadranka Piršljin.

– Zapravo nisam imala neki plan i motiv već se to dogodilo sasvim slučajno. Jedne noći, prije osam godina, nisam mogla spavati jer bila mi je to jedna dosta teška noć u životu. I onda su mi se po mislila počeli vrtiti stihovi, a nisam mogla zaspati dok ih nisam izbacila iz glave. Tako da je u toj noći zapravo nastalo 15 pjesmica. Pola tih pjesmica je u “Izbirljivoj kravi” dok sam neke napisala naknadno – rekla je Piršljin.

Kada se sve zbroji, pet godina pjesmice nisu dočekale svjetlo dana.

– Ostatak pjesmica počela sam pisati prije tri godine što znači da su pet godina ove prve pjesmice bile zaključane u ormaru i nitko nije znao da sam ih ja napisala. Prije tri godine pročitala sam ih nekim ljudima koji su rekli da tu ima nešto i da samo napišem još takvih – dodaje.

Važno je reći da svaka pjesmica ima svoju poruku.

– Svaka pjesmica ima svoju poruku iz koje se može izvući neka poruka. Primjerice, da je važno biti dobar prema drugima, paziti na tuđe osjećaje. Konkretno, baš ta izbirljiva kravica, od milja, zaključuje da treba biti dobar – navodi Piršljin.

Od toliko sjajnih pjesmica, teško je Jadranki Piršljin izabrati najdražu.

– Svaka mi je draga na svoj način, ali među dražima su mi “Izbirljiva krava” i “Bubamara”. Izbirljiva krava nije posebna samo meni već i jednoj mojoj prijateljici čije mi je mišljenje bilo jako važno. Rekla je da takvo nešto nikada nije pročitala – kaže.

Najviše vremena, priča Jadranka, otišlo je na prikupljanje novčanih sredstava.

– Najviše vremena otišlo je na prikupljanje sredstava za tisak zato što sam to radila u vlastitoj nakladi pa se radilo o poprilično velikom iznosu. Dosta mi je trebalo vremena da nađem nekoga tko će mi slikovnicu ilustrirati, ali srećom sam se sjetila svoje prijateljice još iz vrtićkih dana, Ivane Ivanušec. Uspjela me ugurati u svoj pretrpani raspored i predivno ju je ilustrirala – rekla je Piršljin.

Kaže nam Jadranka Piršljin da je topla atmosfera vladala na promocije slikovnice održane u Gradskoj knjižnici Slavka Kolara Čazma, a tople informacije nižu se sa svih strana.

– Dobila sam informaciju od jedne odgojiteljice iz čazmanskog vrtića da su pjesmice bile pročitane jednoj skupini, a da su djeca bez treptanja slušala. Vjerojatno im je bilo lijepo i zanimljivo, a znate kakva su djeca, čim nije zanimljivo počnu se igrati i brbljati – zaključuje Piršljin.

Ali igranja i brbljanja nema kada se čita “Izbirljiva krava”. Iako slikovnice nema još službeno u prodaji u knjižarama, ona se može dobiti isključivo kod autorice. Ipak, radi se na tome da ova sve popularnija krava bude dostupna široj javnosti. 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!