Na adresu II. OŠ Bjelovar stigla nova računala i to zahvaljujući kreativnom videu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Za II. Osnovnu školu Bjelovar petak je bio sretan dan. Prije nekoliko dana škola je saznala da se našla među dobitnicima natječaja akcije “Za naše male genijalce” kojom Hrvatska elektroprivreda (HEP), donirajući sto novih računala osnovnim školama na području cijele Hrvatske, potiče razvoj informatičkog obrazovanja kod najmlađih. Računala su danas i fizički došla na svoju novu adresu gdje će brojnim sadašnjim i budućim generacijama pomoći oko lakšeg i bržeg učenja informatičkog gradiva. Osnovni ključ natječaja bio je video u trajanju od dvije minute u kojem su se isprepleli mašta, ali i sama problematika starih računala. II. OŠ Bjelovar dobila je šest računala.

– Nakon što smo naišli na natječaj na internetu, razgovarala sam s našim učiteljem tehničke kulture Goranom-Krunom Kukoljem koji je vrstan u svom poslu i inače radi snimanja za školu. S obzirom na to da su nam računala stara 20 godina i da nam doista nedostaju, odlučili smo animirati učenike te se prijaviti na natječaj. Učitelj se rado odazvao, snimio video s učenicima i upalilo je – kaže ravnateljica Ines Kapša.

Glavne zvijezde u pobjedničkom videu bili su učenici i to učenica 1. b razreda Irma Fijala, učenik 6. d razreda Gabrijel Berec te učenik 6. a razreda Tin Čauš.

– Učiteljica me pozvala da sudjelujem, malo smo popričali o tome što ću govoriti u videu i onda smo snimali. Bilo je zabavno i sretna sam što je škola dobila nova računala – rekla je Irma Fijala.

Svi su složni da je najveći problem bila sporost računala.

– Stara računala bila su jako spora. Kada bi se otvarala neka aplikacija na kojoj radimo stalno se moralo ažurirati zbog čega smo gubili vrijeme na satu. Štekala su. Bila su i fizički u lošem stanju, izgrebana, izlizana, čak su na nekima nedostajale i tipke na tipkovnici. Primjerice, mi sada radimo u Pythonu za koji treba jako dobro i brzo računalo. S novim računalima sve će biti lakše – kaže Gabrijel Berec koji prvotno nije ni trebao biti jedan od “glumaca” u videu, a na kraju je spremno pristao na zadatak i pomogao svojoj školi da odnese pobjedu.

– U informatičkom smislu doista se radilo o starim računalima, tehnologija ide naprijed. Računalo bi se moglo mijenjati svake četiri do pet godina i opet bi se dobio veliki napredak u brzini, a kamoli nakon 20 godina. Puno učenika kroz godine prođe rad na računalima i zato jednostavno nisu više bila za upotrebu. I memorijski više nisu mogla podržati programe koji su danas prisutni, pogotovo uz reklame koje pršte sa svih strana – rekao je Goran-Kruno Kukolj.

Zahvalni su u školi na ovakvim natječajima jer putem njih lakše je, a i jeftinije, doći do željene opreme. Najvažnije je da služi i učenicima donese puno korisnog znanja. II. OŠ Bjelovar zahvalna je HEP-u.

Pobjednički video


PODIJELI S PRIJATELJIMA!