Je li se već nekome na području PU bjelovarsko-bilogorske ‘zalomio’ krivotvoreni euro?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

S početkom godine u naše živote su ušli novi prijatelji, od milja ili ne milja, zvani euro i cent. No, svaki prijatelj ubrzo stekne neprijatelja pa nije trebalo proći dugo vremena da se u optjecaju nađu lažnjaci. Stoga, kako se ne bi, slučajno ili namjerno našli u nezgodnoj situaciji i prodavačici pružili neželjenog gosta, donosimo osnovne značajke koje razlikuju prave od lažnih novčanica.

Euro je zajednička valuta više od 340 milijuna ljudi koji se svakodnevno služe euronovčanicama i eurokovanicama eura i snažan je simbol europskog jedinstva. U optjecaju su dvije serije euronovčanica. Prva se sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja se još naziva serija Europa, ima iste apoene osim apoena od 500 eura. Iako se taj apoen više ne tiska, može se upotrebljavati kao sredstvo plaćanja. Obje su serije u optjecaju i može se plaćati svim apoenima.

Novčanice eura sadrže visoko sofisticirane sigurnosne značajke koje euro čine jednom od najsigurnijih valuta na svijetu. Iako je zbog svoje stabilnosti eura posebno zanimljiv krivotvoriteljima, broj otkrivenih krivotvorenih novčanica zanemariv je u odnosu na ukupan broj novčanica u optjecaju.

Međutim, krivotvorena novčanica ne može se zamijeniti za pravu: tko god prihvati krivotvorenu novčanicu koja se predstavlja kao prava, izgubit će svoj novac. Stoga je važno prepoznati pravu novčanicu kada je primite.

Kada primite euronovčanicu, uvijek provjerite nekoliko sigurnosnih značajki (nemojte se oslanjati samo na jednu). Ako ste u nedoumici, usporedite novčanicu s onom za koju ste sigurni da je prava: tražite razlike, a ne sličnosti.

Ako postoji bilo kakva sumnja u autentičnost novčanice, treba je odnijeti u podružnicu Hrvatske narodne banke ili neke kreditne institucije, gdje ćete dobiti potrebna pojašnjenja.

Zajedničke značajke prve i druge serije (Europa) euronovčanica

Na licu i naličju novčanica, pokraj oznake nominalne vrijednosti prve i druge serije, nalazi se ispisan naziv valute (EURO) na različitim pismima. Prva serija sadržava naziv valute napisan latiničnim (EURO) i grčkim pismom (EYPΩ). Serija Europa sadržava naziv valute napisan latiničnim (EURO), grčkim (EYPΩ) i dodatno ćiriličnim pismom (EBPO).

Inicijali Europske središnje banke

Na licu novčanica nalaze se otisnuti inicijali naziva Europske središnje banke. Prva serija sadržava inicijale naziva Europske središnje banke u pet jezičnih inačica: BCE, ECB, EZB, EKT, EKP – zemalja koje su bile dio Europske unije kada je uvedena jedinstvena valuta.

Novčanice apoena 5, 10 i 20 eura iz serije Europa sadrže inicijale Europske središnje banke u devet jezičnih inačica. Dodatni inicijali uvedeni su zbog novih članica Europske unije. Novčanice apoena 50, 100 i 200 eura iz serije Europa sadrže inicijale Europske središnje banke u deset jezičnih inačica – dodana je hrvatska inačica.

Potpisi predsjednika odnosno predsjednice Europske središnje banke

Na licu novčanica prve serije potpis se nalazi ispod otisnutih inicijala Europske središnje banke. Postoje tri različita potpisa – Willem F. Duisenberg, Jean-Claude Trichet i Mario Draghi.Na licu novčanica iz serije Europa potpis se nalazi ispod zastave Europske unije. Za sada postoje dva različita potpisa – Mario Draghi i Christine Lagarde. U optjecaju su novčanice sa svim navedenim potpisima.Svaka novčanice eura ima na sebi otisnut serijski broj – jedinstvenu kombinaciju slova i brojeva koja se na ponavlja ni na jednoj drugoj euronovčanici istog apoena. Na svakoj euronovčanici prve serije otisnuta su dva serijska broja. Gornji i donji serijski broj su uvijek isti, a sastoje se od jednog slova i jedanaest znamenaka.

Na euronovčanicama serije Europa gornji serijski broj sastoji se od dva slova i deset znamenaka. Drugi serijski broj otisnut je okomito i sadrži posljednjih šest znamenaka gornjeg broja.

Kako provjeriti autentičnost novčanice

Četiri osnovna koraka za provjeru zaštitnih obilježja novčanica kune bez dodatne opreme – osjeti, pogledaj, zakreni i provjeri – jednaka su i za provjeru obilježja eura, navodi Hrvatska narodna banka na čijoj službenoj stranici se nalazi više detalja.

Treba naglasiti da se na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske od 1. siječnja, od kada je euro službena valuta, nije zabilježila niti jedna krivotvorena novčanica ili kovanica eura.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!