Hrebak: Nismo dizali cijene komunalija od 2011. godine, to je možda bila i greška

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Djelatnicima komunalnih tvrtki Komunac i Vodne usluge plaće će u prosjeku rasti više od 13 posto, među ostalim i zbog toga što neki od njih sada rade za manji iznos od minimalno propisane plaće za ovu godinu, čulo se na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak na odlagalištu otpada Doline pored Bjelovara prilikom predstavljanja novog stroja za obradu otpada.

Predstavljen je novi radni stroj, takozvani kompaktor, vrijedan 482 tisuće eura lkoji je financiran u omjeru 60-40, pri čemu je 60 posto troškova podmirio Fond za zaštitu okoliša, dok je preostali trošak ravnomjerno podijeljen između Grada Bjelovara i tvrtke Komunalac. Gradonačelnik Hrebak istaknuo je da će novi kompaktor uvelike doprinijeti efikasnosti zbrinjavanja otpada na odlagalištu Doline te da je novi stroj dio investicijskog ciklusa vrijednog 15 milijuna eura i da zamjenjuje postojći radni stroj koji je u pogonu više od 30 godina.

Povišice veće od zagrebačkih

Gradonačelnik Hrebak spomenuo je i povećanje plaća za djelatnike komunalnih tvrtki Komunalac i Vodne usluge koje će, naglasio je, biti veće od onoga koje su dogovorili radnici zagrebačke Čistoće, a na novinarski upit potvrdio je da riječ o povišici višoj od 13 posto.

“Ovdje moramo reći i da razmišljamo o povećanju cijena usluga Komunalca i Vodnih usluga zbog inflatornih pritisaka. Naime, naša komunalna poduzeća imaju među najnižim cijenama usluga u Hrvatskoj i te cijene nisu se mijenjale još od 2011. godine, a u tom periodu rasli su brojni troškovi.  Možda je i greška što nismo dizali cijene ranije, ali sva smo povećanja troškova riješili racionalizacijom”, najavio je gradonačelnik Hrebak. Kazao je i da će gradskim zaposlenicima, ali i zaposlenicima gradskih ustanova plaće u prosjeku rasti tri posto ove godine te dva posto iduće godine.

Predsjednica Uprave Komunalca Ivana Jurković – Piščević kazala je da su njezina vrata za radnike uvijek otvorena te da razumije teške uvjete u kojima djelatnici te tvrtke rade.

Ivan Ivančić, direktor Vodnih usluga, pojasnio je da će vrlo vjerojatno morati doći do korekcije cijena vode zbog visokog troška električne energije.
Naime, voda se za bjelovarske korisnike crpi iz stotinjak metara dubokih bunara i potom obrađuje i prepumpava preko Bilogore, a sve to zahtijeva velike količine električne energije.

“Samo prošle godine, u periodu od početka poskupljenja struja sve do stupanja na snagu mjera Vlade RH za ublažavanje krize, naši računi za struju skočili su za 2,7 milijuna kuna, što je otprilike deset posto godišnjih prihoda. Do tada nam je godišnji račun za struju iznosio oko dva milijuna kuna. Samo s te osnove riječ je o velikom povećanju troškova, bez utjecaja povećanja plaća zaposlenika”, pojasnio je dirketor Ivančić.

“Ako poskupljenja i bude, gledat ćemo na to da usluge Komunalca i Vodnih usluga i dalje budu ako ne najjeftinije u Hrvatskoj, onda sigurno da budu među najjeftinijima u Hrvatskoj”, poručio je grodonačelnik Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!