Psi se po novom protiv bjesnoće cijepe boosterom, evo što brine veterinare

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Početak godine tradicionalno je rezerviran za cijepljenje pasa pa bi lokalni veterinari upravo ovih dana trebali krenuti u obilazak terena. Kako doznajemo od dr. vet. med. Ante Ćorića iz Veterinarske stanice Bjelovar, prošle godine uveden je novi način cijepljenja koji, priznaje Ćorić, nije oduševio veterinare.

-Prošle godine uvedeno je cijepljenje tzv. booster dozama, što znači da cjepivo protiv bjesnoće kod životinja traje dvije ili tri godine. Bojim se da bi to moglo izazvati probleme na terenu. Naime, do sada je bila praksa da veterinari na terenu uz cijepljenje protiv bjesnoće primjene i terapiju protiv trakavice kod pasa koja bi se trebala primjenjivati jednom godišnje, a po potrebi i češće. U razdoblju do idućeg cijepljenja protiv bjesnoće o tome bi sada brigu trebali voditi sami vlasnici pasa, a bojim se da će mnogi to zanemariti – strahuje dr. Ćorić.

Iako je tabletu protiv trakavice moguće nabaviti u bilo kojoj veterinarskoj ljekarni, veterinari smatraju kako će mnogi vlasnici pasa na to zaboraviti, što je opasno i za životinje, ali i ljude.

-Trakavica odnosno ehinokok kod ljudi može izazvati ehinokokozu. To je ozbiljna bolest koja zahvaća trbušnu šupljinu, prvenstveno jetru, a može se proširiti i na druge organe – kaže naš sugovornik.

Stoga veterinari pozivaju vlasnike pasa na odgovornost, kako bi se izbjegle neželjene posljedice. I samo redovno cijepljenje protiv bjesnoće izuzetno je važno pa u Veterinarskoj stanici Bjelovar podsjećaju građane da u knjižicama svojih kućnih ljubimaca provjere datum posljednjeg cijepljenja odnosno termin za novo. Cijene se, kaže dr. Ćorić, unatoč novoj valuti, nisu mijenjale.

-Za psa koji se prvi put cijepi cijena je 33 eura, a za docjepljivanje 20 eura. Prije je to bilo 150 kuna, dakle velikih promjena nema – zaključuje naš sugovornik.

Iako su kazne relativno rijetke, neodgovorni vlasnici koji ne cijepe svog ljubimca protiv bjesnoće mogu biti kažnjeni Tako su, primjerice, prije dvije godine mediji izvijestili o Garešničaninu koji je, prema nalogu veterinarske inspekcije, kažnjen s čak šest tisuća kuna jer nije na vrijeme cijepio svoja dva mješanca. Riječ je o najnižoj predviđenoj kazni za spomenuti prekršaj, dok maksimalan iznosi 10 tisuća.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!