Pčelari jedva čekaju vidjeti se u Gudovcu, sve hale dupkom popunjene

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na 18. Međunarodnom pčelarskom sajmu koji će se ovog vikenda, 4. i 5. veljače, održati u Gudovcu pored Bjelovara na više od pet tisuća četvornih metara grijanog prostora, predstavit će se više 150 izlagača iz Hrvatske i inozemstva. Na tiskovnoj konferenciji održanoj u utorak Zlatko Salaj, direktor Bjelovarskog sajma, istaknuo je da je Pčelarski sajam u svojem prvom punoljetnom izdanju najveći regionalni sajam te da posjetitelje očekuje prezentacija najnovijih inovacija u pčelarstvu, kao i niz edukacija i događanja zanimljivih ne samo pčelarima, nego i brojnim ljubiteljima meda i ostalih zdravih pčelinjih proizvoda.

„Prošle godine Pčelarski sajam održan je u sklopu Proljetnog međunarodnog bjelovarskog sajma i tada smo među pčelarima održali anketu, pitali smo ih žele da budu dio veće manifestacije i gotovo jednoglasno oni su odlučili da se njihov sajam održava kao zasebna manifestacija”, rekao je direktor Salaj. U sklopu Pčelarskog sajma održat će se i Sajam vina na kojemu će se ocijeniti stotinjak uzoraka vina iz svih krajeva Hrvatske, a bit će tu i Sajam vjenčanja koji, smatraju na Bjelovarskom sajmu, također ima šansu u budućnost postati samostalna manifestacija.

Međunarodni karakter

Uz hrvatske, svoje proizvode i opremu za pčelarstvo predstavit će i pčelari iz pet stranih država što sajmu daje međunarodni karakter, a Salaj je istaknuo i da je najavljen velik broj organiziranih posjeta iz Hrvatske, ali i stranih zemalja poput Slovenije i Austrije.

Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, kazao je da pčelari jedva čekaju da se sretnu i uživo razmijene iskustva na Pčelarskom sajmu, a posebno je istaknuo značaj edukativne komponente sajamske manifestacije.

„Posljednjih godina zbog pesticida, ali i klimatskih promjena imamo sve više štete na pčelinjacima. Očekujemo da ćemo ove zime ostati bez 30 posto pčela, a željeli bismo da se ta brojka vrati na uobičajenih deset do 15 posto. Zato su edukacije važne”, pojasnio je Kocet. Župan Marko Marušić, predstavnik većinskog vlasnika Bjelovarskog sajma, poželio je dobrodošlicu posjetiteljima te naglasio da je cilj vlasnika da sajamski prostor bude što popunjeniji, a da je upravo Pčelarski sajam primjer dobre prakse. Kazao je i da ga raduje sve veći interes pčelara za poticajne mjere Bjelovarsko-bilogorske županije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!