U Komunalcu razmišljaju o češćem odvozu plavih i žutih kanti, a građanima stižu i one smeđe

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarčani sve više recikliraju, pokazuje godišnja statistika prikupljene plastike i papira iz Komunalca. Lani je, naime, prikupljeno rekordnih tisuću i 80 tona papira, odnosno 74,5 tona više u odnosu na 2021. godinu. Što se plastike tiče, tu je statistika još bolja – prikupljeno je 107 tona, gotovo 70 posto više u odnosu na godinu ranije kada je prikupljeno 65 tona otpadne plastike.

Valja spomenuti i da je količina prikupljenog papira i plastike vezana i uz gospodarsku aktivnost, pa kada hrvatski BDP pada, pada i količina prikupljenog otpada i obratno.

„Adekvatno gospodarenje otpadom sastavni je dio zelene tranzicije koja se promovira o ovom financijskom razdoblju, a mi kao članica EU preuzimamo smjernice za koje smatramo da se u RH mogu implementirati. Od prvog uvođenja žute i plave kante/vrećice do danas, došlo je do promjene u navikama građana, te oni sve više odvajaju otpad. U 2022. godini prikupljeno je papira 1080,40 tona, a plastike 107,10 tona.
Tijekom idućih mjeseci podijelit ćemo smeđe kante (namijenjene biootpadu) kako bismo mogli pustiti u probni rad kompostanu te iskoristiti sve njezine prednosti”, poručuje Ivana Jurković-Piščević, direktorica Komunalca te dodaje da su u toj tvrtci započeli i s pripremom dokumentacije za mobilno postrojenje za prijem i obradu glomaznog otpada. Sve navedeno treba voditi prema učinkovitom gospodarenju otpadom, na korist svih članova/mještana zajednice.

Rade i plan za iskorištavanje sirovina/proizvoda nastalog recikliranjem i ponovnom oporabom, za što vide priliku kroz aspekt društvenog poduzetništva. No, upozoravaju, treba biti realan i rješavati probleme jedan po jedan.

Na pitanje planira li se povećati učestalost odvoza plastike i papira koji se trenutno odvoze jednom mjesečno, Jurković-Piščević odgovara da u Komunalcu kontinuirano prate tržište i reakcije građana.

„Kvalitetnim informiranjem i edukacijom građana, te promjenom u načinu ponašanja prema otpadu, prirodno je da se udio miješanog komunalnog otpada (tj. zelene kante) smanji, a sadržaj u ostalim kantama povećava. U trenutku kada se to dogodi, svakako ćemo razmotriti i sukladno opterećenosti vozila, napraviti plan o preraspodjeli broja odvoza po pojedinačnoj boji. Osobno se nadam da će zbilja doći do toga te da će stopa recikliranja biti značajno veća s konkretnim rezultatima”, poručuje Jurković – Piščević.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!