‘Zbog političke igre podravska voda ide pod skute bjelovarskih gospodara!’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Đurđevcu, ispred Vodocrpilišta Đurđevac 2, SDP Koprivničko-križevačke županije jučer je održao konferenciju za medije na temu pripajanja isporučitelja vodnih usluga, đurđevačkih Komunalija d.o.o. Vodnim uslugama d.o.o. Pritom su SDP-ovci izrazili zabrinutost da je netko đurđevačke Komunalije, zajedno s podravskom vodom – poklonio Bilogorcima.

– Smatramo da je ovu temu potrebno javno i jasno komunicirati od strane gradonačelnika grada Đurđevca Hrvoja Jančija, te od strane uprave Komunalija Đurđevac. Previše je pitanja, a odgovora niotkuda. Poklanjamo li Komunalije Vodnim uslugama Bjelovar, hoće li osnivači Komunalija imati ikakva upravljačka prava nakon što ih preuzmu Vodne usluge Bjelovar? Hoće li radnička prava i radna mjesta zaposlenika Komunalija biti zaštićena? Puno je pitanja na koja zahtijevamo jasne odgovore bez odgode – odmah na početku kazao je Tomislav Golubić, predsjednik koprivničko-križevačkog SDP-a.

Njegovu zabrinutost dijeli i Marko Fucak, predsjednik đurđevačkog SDP-a.

– Nalazimo se ovdje u Đurđevcu, kraj vodocrpilišta koje je izgrađeno 2016. godine za 14 milijuna kuna, a jedan od financijera tog projekta bila je i Koprivničko-križevačka županija. Đurđevac i Podravina imaju veliko prirodno vodno bogatstvo koje nije samo prepoznatljivo u Hrvatskoj, već i u Europi, jer se radi o šestom po veličini vodonosniku u Europi kojem više nećemo biti mi gospodari već druga županija – kazao je Fucak.

Također je istaknuo kako se lošim političkim odlukama kroje sudbine malih ljudi, a oni koji se trebaju boriti za njihove sudbine trenutno šute o ovoj važnoj temi.

–Od izvršne vlasti Grada Đurđevca, ja osobno, a i stanovnici Đurđevca očekivali smo veći angažman na ovu temu. Očekivali smo da će se pisati žalbe Ustavnom sudu, da će se raditi priopćenja i informirati javnost na koji način gradska vlast misli zaštititi našu vodu da ne ode pod ingerenciju druge županije, no sve je izostalo – nadodao je Fucak.

Iz SDP-a su istaknuli kako je gradska vlast Grada Đurđevca morala bolje reagirati, jer je za to bilo skoro dvije godine vremena, ovako se ostalo bez jednog od najvećih prirodnih bogatstva koje ima Đurđevac i okolne općine. Istaknuli su kako se i Križevačke vode se pripajaju Koprivničkim vodama, ali za razliku od Đurđevca njihove vode ostaju u našoj županiji.

– Jasno, radi se o političkoj igri, koju diktira isključivo Europska unija, ali opet, s jedne strane imamo Vladu RH na čelu s premijerom i imamo žetnončiča Hrebaka, kojem se HDZ nekako morao odužiti što im drži većinu u Saboru. Malo je nelogično kako baš podravska voda ide u ruke Vodnim uslugama Bjelovar koje čak ni ne spadaju pod naš sliv, ali ako gledamo političku suradnju HDZ-a i Hrebaka onda je jasno zašto naša voda odlazi pod skute drugih gospodara – istaknuo je Fucak.

Bjelovarčani su se i do sad snabdjevali vodom iz Podravine, iz vodocrpilišta u Delovima, a sad će im pripasti i novoizgrađeno vodocrpilište, ovo Đurđevačko, novi pročistač, uređen sustav nakon što se provede aglomeracija na području Đurđevca i okolnih općina.

Nezadovoljstvo ovom situacijom istaknuo je i Zdravko Brljek, načelnik općine Novigrad Podravski.

– Vodocrpilište iz kojeg se snabdijeva grad Bjelovar i šira okolica nalazi se na području Općine Novigrad Podravski, između naselja Novigrad Podravski i Delovi. Transportni vod od vodocrpilišta Delovi do uređaja za kondicioniranje vode također se nalaze na području Općine Novigrad Podravski kao i sabirni bazen Rudnik iz kojeg se gravitacijski voda doprema do Bjelovara. Bjelovar na svom širem području nema vodocrpilište. Na navedeni sustav priključena je općinska vodovodna mreža Općine Novigrad Podravski koja je položena u svih sedam naselja. Općinska vodovodna mreža građena je iz općinskog proračuna i novcem građana koji su plaćali naknade za priključenje. Mrežom gospodare Komunalije d.o.o. Đurđevac s kojima je uspostavljena prilično dobra suradnja vezano uz održavanje sustava, a također i za planirano proširenje na gospodarsku zonu i zonu klijeti. Važno nam je tko i kako će gospodariti vodoopskrbnom mrežom naše općine koja je na svom području spojena na bjelovarski vodoopskrbni sustav, ali također i na koprivničku vodoopskrbu – istaknuo je Brljek te naglasio kako je za općinu vodocrpilište i svojevrsni ograničavajući faktor za razvoj gospodarstva zbog vodozaštitnih zona, što je naravno razumljivo, ali s druge strane gospodarski ograničavajuće.

Na konferenciji je istaknuto kako Uredbu Vlade RH na temelju koje će se obaviti pripajanje Komunalija Đurđevac Vodnim uslugama Bjelovar donijela HDZ-ova Vlada stoga od županijskog HDZ-a traže odgovor na pitanje: je li kome u interesu da se prirodna bogatstva Podravine poklanjaju Bjelovaru, ili je to bio uvjet Daria Hrebaka za njegovu ruku u Saboru?

Foto: SDP KKŽ


PODIJELI S PRIJATELJIMA!