Poduzetnike nokautirali računi za plin: Ovoliko poskupljenje nismo ni približno očekivali

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarske poduzetnike, taman kada su malo spustili gard i pomislili da je najgore iza njih, ponovno su nokautirali računi za plin. Ni topla zima, a ni Vladine subvencije nisu pomogle poduzetnicima – računi za grijanje koji su im stigli potkraj siječnja, a odnose se na prosinac, dvostruko su veći u odnosu na prosinac prošle godine.

„Imamo poslovni prostor od oko 170 ‘kvadrata’ i prosječni mjesečni račun za plin nam je u prosincu bio između pet do šest tisuća kuna, a sada nam je dvostruko veći, više od 11 tisuća kuna. To doista nismo očekivali, pogotovo s obzirom da smo u studenom platili samo 2,3 tisuće kuna”, govori naš sugovornik te napominje da su radijatori bili hladniji nego inače i da se štedjelo na svakom koraku.

Pet puta viša cijena

Unatoč svemu, mjesečni račun za plin petorostruko je viši u odnosu na prethodni mjesec, odnosno dvostruko viši u odnosu na prosinac 2021. godine. Razlog se krije u ogromnom poskupljenju plina sa 0,29 kuna na 1,12 kuna po kWh.

Naime, prema novim ugovorima koje je GPZ opskrba potpisivala s poduzetnicima, formula za izračun cijene plina temelji se na cijeni toga energenta na austrijskog burzi koja se formira prvog dana tekućeg mjeseca za prethodni mjesec. Dakle, cijena plina od 1,12 kn po kWh utemeljena je na cijeni plina na austrijskoj burzi na dan 01.01.2023. godine. S obzirom da je cijena plina u međuvremenu dosta niža, s obzirom da su europska skladišta plina puna, poduzetnici ipak mogu očekivati nešto niže račune za siječanj, ali i dalje više nego što je uobičajeno.

Damir Pavec, predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije, potvrđuje da mu se zbog visokih cijena plina žali puno obrtnika.

Ne pomaže ni topla zima…

„Cijene i dalje divljaju, ne pomaže ni topla zima, a ni mjere Vlade. Neki obrtnici dobili su višestruko više račune za plin u prosincu. Ustvari, možemo reći da bi bez mjera Vlade poslovanje bilo neizdrživo, a uz mjere Vlade računi su ‘samo’ visoki”, poručuje Pavec. Dodaje i da su brojni poduzetnici iskoristili vaučere za energente koje im je Vlada ponudila još jesenas te da su i na taj način donekle ublažili cjenovni šok.

Kaže i da obrtnici od Vlade očekuju da se mjere za ublažavanje poskupljenja energije nastave i nakon ožujka, kada ističe paket mjera koji je trenutno na snazi.

„Neizvjesnost oko cijena energenata koja nam slijedi nakon ožujka dosta utiče na naše poslovne odluke. Ne možemo raditi nikakve kalkulacije ako ne znamo koliko će nam biti računi za struju i plin”, upozorava Pavec koji se nada da će Vlada što brže donijeti odluku o nastavku subvencioniranja cijena plina i struje.
S druge pak strane, cjenovnog šoka pošteđeni su svi kupci plina iz kategorije kućanstvo. Njima se cijena „kubika” nije mijenjala pa su im i računi za prosinac slični onima iz 2021. godine, a često i niži s obzirom da je zima bila toplija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!