Besplatni obroci povećali količine hrane koja završi u smeću. Od 140 litara variva baci se 110!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ovogodišnja vijest da sve osnovne škole svoj djeci moraju omogućiti besplatnu prehranu, izazvala je veselje, ali i potencijalne probleme. Osim nedovoljno prostora za pripremanje jela te problema oko kadrova, novi problem mogao bi biti dodatno bacanje hrane koje je i prije novih pravila bilo viška. S tim problemom već se bori II. OŠ Bjelovar koja je, kako bi se stvar riješila, morala napraviti neke promjene u dogovoru s nutricionisticom.

– Hrana se baca strašno puno. Držali smo se jelovnika te prilagodili potrebama, ali primjerice, jedan dan kada je bilo varivo, od 140 litara, mi smo bacili 110 litara. Hrana je skupa i doista je dobre kvalitete pa je šteta što se tako velika količina baci – kaže ravnateljica Ines Kapša.

Jelovnik za veljaču zato se prilagodio, a sve s ciljem da djeca više pojedu.

– Znamo mi u školi koje stvari dobro prolaze. Imamo pašta šutu i djeca to vole, ali preporuka je staviti narančastu ili ljubičastu tjesteninu. Čim djeca vide takvu tjesteninu od batata koja je zdrava, neće jesti. Plus ona je dva do tri puta skuplja – dodaje.

Sastanak s nutricionisticom prošao je uspješno jer, kako kaže ravnateljica, svima je u interesu da djeca jedu.

– Naravno, nutricionistica razumije problem jer poanta je da djeca jedu. S jednom ili dvije namirnice može se puno napraviti. Primjerice, imali smo pečeni file soma koji kod djece uopće nije prolazio pa smo ga zamijenili s ribljom pločicom. Isto tako, pire krumpir radio se s brokulama što djeca nisu htjela jesti pa će biti u jelovniku bez brokule – kaže Kapša uz nadu da će se u veljači baciti manje hrane.

S obzirom na činjenicu da su škole u Bjelovaru većih kapaciteta odnosno imaju puno veći broj djece, provjerili smo kakva je situacija u općinama i baca li se hrana u školama u manjim sredinama.

– Kod nas je takva situacija da su se djeca kod nas hranila sva i inače što znači da nije došlo do povećanja. Onima koji nisu bili obuhvaćeni projektom EU-a “Obrok za sve”, obrok je plaćala Općina. Tako da su sva djeca hranila, i prije i sada – rekla je ravnateljica Osnovne škole Đulovac Vlatka Tokić.

Jedino što je sada na jelovniku više kuhanih obroka.

– Prvo su se malo djeca bunila zbog više kuhanih obroka, ali sada su to dosta dobro prihvatila. Što se tiče bacanja, naravno da se baca više kada je kelj ili nešto slično što im ne odgovara, ali sveukupno gledajući, nema povećanja u odnosu na prije – navodi Tokić.

Slična situacija prati i Osnovnu školu u Velikoj Trojstvu. Broj učenika koji se hrani ostao je isti, a tri učenika koja nisu u školskoj kuhinji jela prije, ne jedu ni sada, navodi ravnateljica Sanja Vranješević.

– Nemamo nenormalno velike količine bacanja hrane. Možemo reći da je to na dnevnoj bazi i da ovisi o tome što je na jelovniku taj dan. S obzirom da smo početkom ove školske godine uveli više kuhane hrane, ako se nekome ne svidi primjerice varivo, to dijete uopće ni ne dođe do kuhinje. Otprilike se baci oko pet litara prehrane – rekla je Vranješević.

Činjenice govore da se hrana u školskim kuhinjama baca, ali kako gdje i kako što. Stoga ponovnu edukaciju kod kuće i u školi ne bi bilo na odmet ponoviti djeci. Istini za volju, pizza, tortilje, tjestenina sa sirom i ostala jela od kojih rastu zazubice djeci su bliža od variva, kelja i ostalog zelenila, ali kombinacija i jednog i drugog najbolji je recept za sretno i zdravo dijete.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!