[FOTO] Dan Općine Hercegovac: Župan načelniku za rođendan donio projekte vrijedne više od dva milijuna eura

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je u Hercegovcu svečano obilježen jubilarni trideseti Dan Općine. Nakon tri godine (zbog epidemije) Češki dom opet je bio dupkom ispunjen, a načelnik Boro Bašljan ugostio je župana Marka Marušića, njegovu zamjenicu Mariju Jungić, gradonačelnika Garešnice Josipa Bilandžiju, te brojne mu kolege načelnike i žitelje Hercegovca.

-Drago mi je da je ovaj kultni Češki dom opet ispunjen na Dan općine i to nakon tri godine, naravno zbog poznate pandemije. Drago mi je i da su na naš dan došli mnogi uvaženi gosti, a posebno mi je drago da je došao župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić. U posljednje tri godine kako se nismo ovdje okupili u većem broju puno toga se radilo i napravilo u Hercegovcu, a i u županiji su zapuhnuli neki novi, bolji vjetrovi tako da sada Hercegovac ima puno bolju suradnju sa Županijom. Naime, prije se pričalo da bivši župan ne dolazi k nama zbog naših loših političkih odnosa, no to nije bilo točno. Istina je to da sam ja bivšem županu prigovarao da Županija slabo ulaže u našu općinu, posebno s obzirom koliko naši mještani pune županijski proračun, no bivši župan tu nije vidio veću glasačku bazu i nije mario – kazao je Bašljan i dodaje. 

Brojni projekti

-Posljednje tri godine kako se nismo vidjeli puno toga smo napravili i mogao bi satima nabrajati što smo sve napravili, no istaknut ću samo neke projekte i naglasiti da smo bili jako uspješni u povlačenju EU sredstava. Obnovili smo Trg kralja Zvonimira i centar Hercegovca, a koristili smo sredstva iz tri natječaja i provodili to kroz tri projekta na koja se trebalo prijaviti, kandidirati, pripremiti dokumentaciju, proći i provesti te projekte. Među prvima u Hrvatskoj smo postavili polupodzemne kontejnere za razvrstavanje otpada. Stavili smo u funkciju Vatrogasni dom u Ladislavu, tamo smo također koristili EU sredstva. Uredili smo mjesne domove, također smo uredili i prostorije za naše umirovljenike. Asfaltirali smo nerazvrstanu cestu u Palešniku, opremili smo dječje igralište i obnovili dio staze uz županijsku cestu u Ilovskom Klokočevcu, uredili smo parkiralište na groblju u Hercegovcu, a svi ti projekti su sufinancirani ministarstvima, državnim uredima i fondova Europske unije – naglasio je načelnik Bašljan. 

Velika obnova dvorane i škole

Župan Marko Marušić čestitao je načelniku i svim žiteljima Hercegovca njihov dan te istaknuo kvalitetnu suradnju općine i Županije, ali i objavio odličnu vijest. 

-Sa zadovoljstvom mogu reći da ćemo konačno riješiti problem Školsko-sportske dvorane koja dugi niz godina zjapi prazna i nedovršena, a tokom vremena je počela i propadati. Dakle, konačno smo uzeli stvar u svoje ruke, sva kompletna dokumentacija je revidirana, naime znamo da se dvorana počela graditi 2004. godine. Sada smo sve konačno uskladili sa važećim, zakonskim i strukovnim normama i tijekom par tjedana ćemo raspisati javni poziv. Ukupna vrijednost projekta je 1.5 milijuna eura. Radit ćemo to u tri faze i sigurana sam da ćemo do početka 2025. godine imati gotovu, modernu Školsko-sportsku dvoranu u Hercegovcu – kazao je župan Marušić i dodaje. 

-Druga bitna stvar je sanacija potresom pogođena škola u Palešniku. Raspisan je javni poziv za izradu projektno tehničke dokumentacije i navedena dokumentacija će biti gotova do kraja šestog mjeseca i onda se ide u saniranje same područne škole. Ukupna vrijednost je malo više od 610 tisuća eura – kazao je župan Marušić. 

Načelnik Boro Bašljan u ime Općine uručio je šest posebnih priznanja i to  NK “Hajduk” za njihov stoti rođendan, Šahovskom društvu “Braslav Rabar” za trideseti, Vatrogasnoj zajednici općine za dvadeset i peti, Ivi Žunac za predan rad u obrazovanju i društvenom radu, Josipu Arefijevu za više od 125 dobrovoljnih darivanja krvi te Mirku Mislivečeku za više od 100 dobrovoljnih darivanja krvi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!