Zvonimir Žarec: Evo što donose bjelovarske toplice i po čemu će biti jedinstvene u Hrvatskoj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zvonimir Žarec iskusni je financijski stručnjak s bogatim radnim iskustvom u bankarstvu, ali i menadžmentu. U rujnu prošle godine kao najbolji kandidat na javnom natječaju postao je direktor Termi Bjelovar, gradske tvrtke najpoznatije po projektu izgradnje bjelovarskih toplica koje konstantno, a pogotovo posljednjih dana izazivaju velik interes javnosti. Podsjetimo, studija izvodivosti bjelovarskih toplica ovih dana trebala je biti prezentirana gradskim vijećnicima, no ta je sjednica Gradskog vijeća iznenada odgođena. U javnosti su se stoga pojavile špekulacije da izrada studije kasni. Valja napomenuti i da je studija potrebna za prijavu Grada Bjelovara, odnosno tvrtke Terme Bjelovar, za Nacionalni plan oporavka i otpornosti iz koje se očekuje bespovratnih 130 milijuna kuna za taj projekt. Sa Zvonimirom Žarecom razgovarali smo o bjelovarskim toplicama, studiji izvodivosti, ali i novoj geotermalnoj bušotini u Velikom Korenovu koja bi Bjelovarčanima trebala pružiti „mnogo lipih stvari”.

KL: Sudjelujete li u pripremi Studije izvodivosti bjelovarskih toplica i možete li nam opisati što će taj dokument sve obuhvatiti i zašto je bitan?

– Riječ je o dokumentu koji obuhvaća izradu tržišne i financijske studije isplativost na temelju Glavnog projekta i troškovnika koje smo dostavili našim renomiranim konzultantima, a to su Hotwath HTL i PwC (PricewaterhauseCoopers) s definiranim zadacima. Te zadatke zajednički smo definirali kako bismo dobili stručnu i objektivnu procjenu tržišnog potencijala, analizu lokacije i okruženja, a potom i da nam, na temelju proizašlih zaključaka i dobivenih analiza, daju prijedlog koncepta optimalnog sadržaja i razvoja termalnog sadržaja. Usto, angažman PwC-a uključuje osvrt i pomoć prilikom prijave na NPOO koje je raspisalo Ministarstvo turizma, s posebnim naglaskom na kontrolu prijavne dokumentacije koja je iznimno opsežna i zahtjevna.

KL: Počelo se špekulirati da je sjednica Gradskog vijeća na kojoj je trebala biti predstavljena Studija izvedivosti odgođena zato što studija nije dovršena. Ima li u tim nagađanjima istine?

– Izgradnju bazenskog kompleksa u Velikom Korenovu prijavljujemo na natječaj koji je raspisalo Ministarstvo turizma i sporta iz NPOO kroz Regionalnu diversifikaciju i specijalizaciju hrvatskog turizma kroz ulaganje u razvoj turističkih proizvoda visoke dodatne vrijednosti, a posebno segment na koji se mi prijavljujemo u Grupu 3 infrastruktura u funkciji razvoja lječilišnog i wellness turizma. Kako je prijava na natječaj prolongirana za dodatnih četiri tjedna, željeli smo da se pripremna dokumentacija za Gradsko vijeće što bolje i kvalitetnije pripremi te da osiguramo dovoljan rok za pripremu i analizu vijećnika i prethodno održimo sjednicu Odbora za gospodarstvo. Stoga, nema bojazni jer dokumentacija i tržišna i financijska studija isplativosti bit će prezentirana u najkraćem roku prije sjednice Gradskog vijeća, a koja će biti u prvom dijelu mjeseca veljače.

KL: Koje su po vama najveće prednosti bjelovarskih toplica u odnosu na konkurenciju i što odgovarate onima koji kažu da Bjelovaru ne trebaju toplice te veličine?

– Projekt Termi Bjelovar trenutno je prvi u Hrvatskoj koji koristi zelenu geotermalnu energiju s elementima digitalne inovacije i maksimalne energetske učinkovitosti. Uz postojeću bušotinu geotermalne vode sva energija koju će koristiti buduće Terme Bjelovar, dolazit će iz obnovljivih izvora stoga očekujemo značajno manje energetske troškove i težimo da ostvarimo samoodrživi projekt koji objedinjuje pojedine vrste zelene energije (geotermalne, sunčeve uz visoku energetsku učinkovitost), u odnosu na trenutne bazenske komplekse u okruženju. Vjerujem da je projekt izgradnje budućih Termi Bjelovar jedinstvena prilika za razvoj kontinentalnog turizma, a ujedno i prema svim građanima Bjelovara omogućava se jedan novi nivo kvalitete života uz podizanje standarda. Građani Bjelovara svjesni su da govorimo o „generacijskom“ projektu koji će pridonijeti daljnjem razvoju grada i napretku, stoga ako imamo mogućnost i priliku, svakako moramo sve učiniti i pridonijeti realizaciji toga projekta.

KL: Može li vam iskustvo iz bankarskog sektora pomoći pri izradi financijske konstrukcije  bjelovarskih toplica?

– Naravno, iz svojeg dugogodišnjeg iskustva u bankarstvu i financijama potpuno sam svjestan što znači ulaganje ovog opsega i iznosa u greenfield investiciju, uz mnoštvo rizika, ali i svih benefita koje to ulaganje nosi uz uvažavanje nekoliko velikih izazova koji vrijede u ovom trenutku, poput volatilnosti cijene građevinskog materijala, cijene rada te novonastale uvjete financiranja. Vjerujem da svojim iskustvom mogu pomoći u smanjenju i minimalizaciji svih rizika, a ujedno koristiti snagu i bonitet vlasnika Termi, a to je Grad Bjelovar, za iznalaženje najpovoljnije financijske konstrukcije.

KL: Malo manje je poznato da se u Bjelovaru, odnosno u Velikom Korenovu, priprema nova geotermalna bušotina. Možete li nam reći u kojoj je fazi taj projekt i što od njega očekujete?

– Po završetku testne bušotine prišlo se je izradi potrebne dokumentacije za ishođenje dozvola istraživanja kao i mogućnosti buduće eksploatacije geotermalne energije. Grad Bjelovar i Terme Bjelovar kao partner su prijavitelji EU programa „Energija i klimatske promjene“ Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova te donatorskih partnera država Island, Kraljevine Norveške i Kneževine Lihtenštajn. Ukupna je potpora oko 1,5 milijuna eura. Projekt obuhvaća izvođenje infrastrukturnih radova (građevinski, naftno – rudarski) izrade bušotine Korenovo GT-1 do planirane dubine 1.500 metara s ciljem eksploatacije geotermalne energije. Prema projekcijama i trenutnim pokazateljima predviđena bušotina će imati instalirani kapacitet za proizvodnju geotermalne energije 4 – 5 MWt koja će na godišnjoj razini moći proizvesti 25.000 – 35.000 MWht. Trenutno smo u fazi ishođenja lokacijske dozvole nakon što smo napokon zaprimili rješenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i prihvaćanja programa zaštite utjecaja na okoliš što nam je bio preduvjet. Ujedno smo u visokoj fazi pripreme za međunarodni javni natječaj izgradnje rudarskog prostora te bušenja i izgradnju bušotine Korenovo GT-1. Naši planovi su da po ishođenju dozvola i uspješno završenog natječaja imamo sve pripremljeno da bušenje počne u jesen 2023. godine.

KL: Da malo proširimo temu, toplina iz tog novog geotermalnog izvora trebala bi napajati i budući poslovnu zonu u Velikom Korenovu. Može li se popuniti tih 80-ak hektara poslovne zone i kojoj bi industriji to moglo biti zanimljivo?

– Zemljište za poslovnu zonu Korenovo darovano je Gradu Bjelovaru od strane Republike Hrvatske u svibnju 2021. godinu za uspostavu poslovne zone Korenovo. Samom tom informacijom počeli su pristizati upiti poduzetnika oko mogućnosti njihovih ulaganja. Planirana nova bušotina je sa namjerom pozicionirana u središte buduće poslovne zone Korenovo da direktno na izvoru energije s lakoćom opskrbljuje i ujedno smanji visoke inicijalne troškove kapitalnih investicija budućih korisnika zone.

Kako je zona definirana veličinom 77,6 hektara te svojim položajem, očekujemo i želimo dobrodošlicu svim investitorima koji cijene korištenje zelene energije i održivog kružnog gospodarstva, a ulažu u nove tehnologije kao i investicije u proizvodnji hrane.

Dovršetkom izgradnje brze ceste ZG-BJ-VT koja prolazi pokraj buduće zone, kao i najvažnijeg benefita a to je mogućnosti korištenja geotermalne energije po stalnoj cijeni, neovisno o budućim kretanjima cijene energije na tržištu. Mišljenja smo i dubokog uvjerenja da popunjenost nove poslovne zone neće biti upitna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!