Pa koliko je sati? Pitanje koje si građani svako malo postavljaju na korzu…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Velika obnova i uređenje unutrašnjosti katedrale svete Terezije Avilske je završeno. No, sat na katedrali koji je postavljen davne 1774. godine već više mjeseci ne pokazuje točno vrijeme. Budući da su Bjelovarčani više od dva stoljeća naviknuti da u centru grada vrijeme saznaju pogledom prema katedrali (unatoč današnjim modernim mobitelima i ručnim satovima) mnogi su se znali iznenaditi, šokirati, uznemiriti jer su na prvu pomislili da negdje kasne ili da su uranili. 

Naime, sat na tornju katedrale mjesecima pokazuje 11.50. 

-Uf, dobro me zeznulo jednom. Morao sam u pola 12 biti na jednom sastanku u centru grada i prolazim korzom i vidim gore 11.50. Reko jel moguće da sam zakasnio, kako mi se to moglo dogoditi. No, brzo sam shvatio da sat gore stoji. Mislim da nisam jedini koji se zeznuo – kazao nam je Bjelovarčanin Dean kojem smo odgovorili da je u pravu i da nikako nije jedini. 

Nije ni podne?

-Jednom sam imala dogovor na korzu za kavu u 12. I srela sam prijateljicu kraj crkve, pogledala gore, vidim imam deset minuta još. Popričale, ali nakon razgovora vidim opet imam deset minuta vremena. Onda sam shvatila da tu nešto ne štima, pogledala sam na mobitel i vidjela da je 12 i 20 i da kasnim 20 minuta na kavu – ispričala nam je mlada Bjelovarčanka Eva. Na početku radova na bjelovarskom korzu zabunu su doživjeli i radnici. 

-Pogledam gore na sat i vidim 11.50. Reko sam sebi, pa kako vrijeme sporo prolazi dok radiš teško, evo slomio si leđa skoro, a nema ni 12. Tko će izdržati do 16 sati. Ali nakon desetak minuta sam shvatio da je zapravo prošlo 14 sati i da sat ne ide točno. Dobro me zeznulo – kazao nam je radnik Mario.

U čemu je točno problem i zašto sat toliko dugo pokazuje vrijeme upitali smo preč. Josipa Stipančevića iz ureda Bjelovarsko-križevačke biskupije. 

-I mi želimo da se to što prije riješi i popravi. No veliki su radovi u pitanju. Vuče se nova struja gore, morali smo naručiti neke posebne dijelove iz inozemstva za sat i nije to samo tako. Rotor izvodi radove, bit će sve sređeno, ali ne mogu sada reći kada točno. No, radimo na tome – kazao nam je preč. Stipančević. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!