Svi bi na državne jasle, škole zatrpane zamolbama kuhara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Školama diljem Hrvatske Ministarstvo je počelo slati odobrenja za zapošljavanje novog kadra bez kojeg bi provedba besplatne školske kuhinje za sve osnovnoškolce bila nemoguća. Tako su i škole s područja Bjelovarsko-bilogorske županije krenule s raspisivanjem natječaja za zapošljavanje dodatnih kuhara. Prva je to učinila OŠ Mirka Pereša iz Kapele, a broj pristiglih zamolbi sve je ostavio u čudu.

-Raspisali smo natječaj za zapošljavanje kuhara na neodređeno vrijeme. Interes je iznenađujuće velik. Stiglo nam je 15a-k zamolbi, a većina kandidata je kvalificirana te udovoljava uvjetima natječaja – kazala je ravnateljica OŠ Mirka Pereša Ivana Ružman Faletar, koja stoga vjeruje kako će novog kuhara zaposliti već iz prvog pokušaja. Dodaje kako je u toj školi prilagodba na novonastale uvjete vezane uz školsku kuhinju prošla bolje nego što je itko mogao pretpostaviti.

-Do sada nismo imali organiziranu prehranu u područnim školama, no prilagodili smo se pa sad i ondje djeca dobivaju obrok. Oduševljeni su, i oni i roditelji. Pojedu sve što im se servira, čak u posljednje vrijeme vozimo više hrane jer traže repete – zadovoljna je ravnateljica Ružman Faletar.

Iako se pretpostavljalo da će se veće, gradske škole teže prilagoditi novostima vezanima uz školsku kuhinju, u većini bjelovarskih situacija je pod kontrolom, a sve bi trebalo sjesti na svoje mjesto dolaskom novih kuhara. Natječaje su raspisale II., III. i IV. osnovna škola, a i na njihove adrese je stigao velik broj zamolbi.

-Do sada smo zaprimili 15-ak prijava, što je svakako bolje nego da se nije javio nitko. Iako je riječ o zahtjevnom poslu, za pretpostaviti je kako je rad u školskoj kuhinji ipak manje težak nego u nekom restoranu, ne radi se vikendom i slično pa vjerojatno i to ljude motivira da se jave – kaže ravnatelj IV. OŠ Bjelovar Nikola Margetić.

S tim se slaže i Goranka Preskočil, ravnateljica III. OŠ Bjelovar, kamo je također pristiglo više zamolbi. Zapošljavanje ne bi trebalo izostati, što je garancija da se situacija u školsko kuhinji u potpunosti normalizira.

-Od početka godine, otkako je uvedena besplatna školska kuhinja, broj učenika koji se hrane u školi povećao se za 111, tako d ih je sada ukupno 619. U početku je bilo manjih teškoća, recimo, nismo imali dovoljno pribora, no u međuvremenu smo to riješili, a zapošljavanjem novog kuhara sve će funkcionirati bez ikakvih problema. Ovim putem želim zahvaliti učenicima i njihovim roditeljima na dosadašnjem strpljenju, kao i našoj nutricionistici zahvaljujući kojoj sva djeca dobivaju zdrav i kvalitetan obrok – kaže ravnateljica Preskočil.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!