CikloParking: Bjelovarski inženjer i inovator razvio jedinstvene aplikacije u Europi za bicikliste i javnu upravu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Denis Buhin, magistar inženjer prometa i mladi direktor tvrtke ‘Academica’ koja se bavi prometnim planiranjem i razvojem tehnologije predstavio je integrirani sustav aplikacija za identifikaciju i prostorni prikaz biciklističke parkirališne ponude i potražnje, temeljen na detaljnom analitičkom pristupu, čime je CikloParking Platforma jedinstvena u Europi.

Ovo je zaista veliki uspjeh mlade bjelovarske tvrtke za koju se u vrlo kratkom roku zbog ovakvih inovativnih rješenja čulo diljem Hrvatske i Europe.

No, krenimo redom.

Stručnom inicijativom bjelovarske tvrtke Academica d.o.o., jedne od korisnika Tehnološkog parka Bjelovar, pokrenut je jedinstven CikloParking – Projekt razvoja Nacionalne baze biciklističke parkirališne ponude i potražnje.

Projektnim aktivnostima su ostvareni preduvjeti za zajedničko djelovanje stanovnika, javne uprave i prometne struke s ciljem unaprjeđenja postojećeg prometnog sustava.

-Razvili smo sustav aplikacija namijenjen stanovnicima kojeg čine web upitnik o postojećem prometnom sustavu, web aplikacija za prijavu biciklističke parkirališne ponude i potražnje i Nacionalna baza za pregled projektom prikupljenih podataka. Dakle, CikloParking projektom građanima je omogućeno anonimno i besplatno ‘prijaviti’ sve dostupne stalke za bicikle i romobile u Republici Hrvatskoj, definirati njihov kapacitet i opremljenost te ocijeniti njihovu adekvatnost. Uz navedeno, omogućeno je ‘mapirati’ lokacije na kojima je stanovnicima potreban stalak za odlaganje bicikala ili romobila, a trenutno ne postoji ili onaj koji je dostupan ne zadovoljava kriterije adekvatnosti, sigurnosti, kapaciteta…. Projektni fokus na identifikaciju lokacija koje određuju aktivni biciklisti/vozači romobila i analitički prikaz ključnih pokazatelja, definira CikloParking Platformu stručno reprezentativnom, a s obzirom na interes pojedinih europskih stručnjaka, Nacionalna baza Republike Hrvatske, mogla bi postati primjer mnogim europskim državama- pojasnio je Buhin i dodaje.

-Dakle, samo treba pristupiti svojim mobilnim uređajima web aplikaciji za prijavu biciklističke parkirališne ponude i potražnje (bez instalacije i prijave) i prostorno možete prikazati svoje potrebe. Zatim će CikloParking tim, razvijenom analitikom omogućiti predstavnicima grada/općine u kojima živite, detaljan analitički pristup pokazateljima i potrebama koje ste prijavili – kaže Buhin i naglašava da je ovo jedna od rijetkih prilika za interaktivno sudjelovanje stanovnika, javne uprave i prometne struke te se nada da će građani, posebno vozači bicikala i romobila to iskoristiti i pomoći unaprijediti postojeći prometni sustav.

 

-Poručujemo i molimo građane, posebno vozače bicikla i romobila da anonimno izraze svoje stavove o postojećem prometnom sustavu grada ili općine u kojoj žive. Izdvojite nekoliko minuta, ocijenite pojedine elemente prometnog sustava (prometnice, javni prijevoz, biciklistička/pješačka infrastruktura…), identificirajte izazove pri vožnji bicikla/romobila, razloge zbog kojih ne vozite bicikl i podijelite svoje prijedloge unaprjeđenja putem aplikacija. Mi ćemo sve ostalo napraviti – poručio je voditelj Projekta i inovator Denis Buhin koji radi na dodatnim novim projektima za koje vjerujemo da će također oduševiti struku i građane.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!